Ekonomija

Nova grejna sezona uz poskupljenja struje, daljinskog grejanja, uglja i ogrevnog drva

 Cene svih energenata najavljuju izuzetno skupu grejnu sezonu, međutim Nišlije koje smo pitali više strahuju da će biti gladni, nego da će im biti hladno.

Iako kalendarski leto još nije počelo, Nišlije se pripremaju za narednu grejnu sezonu. Razlog su kažu “svakodnena poskupljenja, izjave visokih zvaničnika da nas čeka najteža godina u poslednjih 70, ali i domaćinsko postupanje”.

Na kvantaškoj pijaci na kojoj se može kupiti ogrevno drvo, danas nije bilo ni mnogo kupaca, a ni prodavaca.

Prodavci kažu da je od svih energenata najmanje poskupelo ogrevno drvo, prošle godine su kubik prodavali po 6000, ove po 6500 dinara.

“Ceo dan ovde stojim, a zarada je nikakva”, kazao je jedan od malobrojnih prodavaca nezadovoljan cenom.

Mnogi građani koji za grejanje koriste drvo, već su nabavili neke količine, jer smatraju da će krajem leta cena ovog enregenta još više porasti.

Foto; Niške Vesti

Od svih enregenata najviše je poskupeo ugalj, tona uglja košta od 7.000 do 42.000 dinara, peleta od 26.500 do 42.000, dok je za kubni metar drva u Beogradu potrebno izdvojiti od 9.000 dinara do 11.000 dinara, penela je agencija Beta.

Tokom prošle grejne sezone cene ovih ogrevnih materijala bile su znatno niže. Tako je pelet koštao između 30.000 i 36.000 dinara po toni, dok je kubni metar drva koštao manje od 9.000 u Beogradu, oko 6000 u Nišu. Veliki rast cena beleži i ugalj, koji je prošle sezone koštao od 8.000 do 23.000 dinara po toni.

Najavljeno poskupljenje struje biće udar na džep Nišlija koji se greju na struju, dok ništa bolje neće proći ni oni koji su priključeni na mrežu daljinskog grejanja.

Podsetimo, 11. maja Gradsko veće je odobrilo JKP „Gradska toplana“ poskupljenje varijabilnog dela cene daljinskog grejanja za 11,26 odsto, odnosno sa 4,97 dinara po kilovat-satu na 5,53 dinara.

Međutim,  ono čega se Nišlije više plaše je poskupljenje osnovnih životnih namirnica, hleba, brašna, šećera, mesa, ulja, dakle strah da će biti gladni veći je od straha da će im kuće biti hladne.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

9 Komentara

    1. E moj Vojo,pa gde ti živiš?Moj sin je u Holandiji i kaže da će ove zime plaćati tri puta više za grejanje a struja i plin su već sada duplo poskupeli,pa hrana a i sve ostalo samo poskupljuje.Pritom mi još uvek ništa od toga ne osećamo.Cela Evropa je u velikom problemu već odavno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com