Društvo

Nova grejna sezona donela stare probleme sa zagadjenjem vazduha

Nova grejna sezona donela je žiteljima Niša već hronične probleme sa zagadjenjem vazduha tokom jeseni i zime. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine počev od 13. oktobra gotovo svakog popodneva i večeri koncentracije štetnih čestica PM10 i PM2,5 daleko su više od dozvoljenih, a rekordna zagadjenja zabeležena su tokom minule dve večeri.

Sinoć u 21.00 merna stanica kod Instituta za javno zdravlje u Nišu zabeležila je koncentraciju PM10 čestica od 144,45 mikrograma po metru kubnom, dok je koncentracija PM2,5 čestica bila 143,94 mikrograma po metru kubnom. U ponedeljak, 1. novembra u 20.00 ista merna stanica izmerila je koncentraciju PM10 čestica od čak 164,62 mikrograma po metru kubnom, a koncentracija čestica PM2,5 bila je 161,45 mikrograma.

Važeća regulativa propisuje da granična vrednost izloženosti suspendovanim čestima PM2,5 iznosi 25 mikrograma po metru kubnom vazduha, a tolerantna vrednost 30 mikrograma po metru kubnom. Granična vrednost PM10 čestica je 50 mikrograma po metru kubnom. Ukoliko je za utehu gradjanima Niša, koncentracije štetnih čestica uglavnom su u dozvoljenim gradnicama tokom ranih jutarnjih časova i sve do 17.00 ili 18.00.

Lekari preporučuju Nišlijama da u večernjim časovima ostanu u kući, a ta preporuka naročito važi za rizične kategorije stanovništva u koje spadaju starije osobe, hronični bolesnici, deca i trudnice. Glavni izvor zagadjenja u Nišu, po ocenama stručnjaka, su dimnjaci jer u gradu veliki broj ustanova za grejanje koristi lož ulje, mazut i ugalj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Nije nista bolje ni u Beogradu.Kod mene na Karaburmi vec godinama u ovo vreme pocnemo da disemo na skrge,vec smo navikli.Nema uvece setnje pasa,nema luftiranja stanova,upalim fotokataliticki preciscivac vazduha i tada mogu da disem punim plucima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com