Obrazovanje

Norveški istoričar, koji je spasio manastir Gračanicu od paljenja, obišao Školsku upravu Niš

Istoričar iz Norveške Кnut Flovik Torasen obišao je Školsku upravu i sa kolegama iz Niša razgovarao sa načelnikom Školske uprave. On je kolegama predstavio rezultate novih istraživanja, koje se odnosi na Srbe u norveškim logorima od 1941-1945 godine.

Razgovarano je i o budućoj saradnji i mogućem predavanju i razmeni podataka i činjenica do kojih je došao norveški istoričar Кnut Flovik Torasen kroz dugogodišnja istraživanja, za profesore istorije i studente istorije. Razmenjena su iskustva, nove činjenice i podaci.

“Кnut Flovik Toresen je istražujući došao u posed dokumenta iz 1942 godine, koji su za nas vrlo značajani i zanimljivi, koji dosta toga jasno ukazuju na mnoga dešavanja u tom vremenu stradanja Srpskog naroda. Naređenje koje nemačka komanda izdaje stražarima logora prikazuje zapravo da se radi o genocidu prema jednom narodu ili možemo slobodno reći planiranom masovnom ubistvu”, kazao je profesor istorije Đorđe Bojanić.

Neka od naređenja nemačke komande su:

  • Srbi su podljudi-niža vrsta,
  • Držite odstojanje najmanje pet metara,
  • Slobodno upotrebite oružje,
  • Srbi su lukav i lažljiv narod.

Ovo su samo neke od tačaka dokumenta koje nedvosmisleno ukazuju na to kako su se odnosili prema Srbima u logorima u Norveškoj za vreme Drugog svetskog rata.

www.srpskaistorija.com

Norveški Nato oficir i istoričar Кnut Flovik Toresen, u proleće 2004. kada je bio Pogrom i agresija od strane šiptara na Кosmetu spasio je manastir Gračanicu od uništenja i paljenja, kao što su uradili sa mnogim svetinjama na Кosmetu. Zanimljivo je i to da se on 2002. krstio u srpskoj crkvi u Skugriću kod Modriče u Republici Srpskoj, iste godine se venčao i oženio Srpkinjom. Zajedno imaju dvoje dece, norveško-srpske koja su takođe krštena u Skugriću, zato i ne čudi što je preko dva dana bio i neprekidno rukovodio odbranom Gračanice (u Nato uniformi) i kako kaže i njegove pravoslavne svetinje, i tako nije dozvolio da i ona bude uništena i spaljena, prenosi Đorđe Bojanić.

On je i autor knjige U NORVEŠКU SMRT, koja se može naći i u srpskim knjižarama (prevedena na srpskom jeziku), u knjizi se govori o Srpskim internircima u nacističkim logorima smrti na severu Norveške, zasnovano na priči Nikole Rokića.

Razgovarano je i o filmu koji je u izradi LOGOR SMRTI U КARAŠJOКU, sastanku je prisustvovao i producent filma Branko Dimović Dimeski.

Cilj će biti i da učenici osmog razreda i učenici srednjih škola pogledaju ovaj film.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com