Društvo

Noćas pomeramo kazaljke sat unazad – jutro će sutra biti “duže”

Zimsko računanje vremena počinje noćas između subote, 24. i nedelje, 25. oktobra, kada ćemo kazaljke pomeriti sat vremena unazad.

U Srbiji pomeranjem časovnika za jedan čas unazad, sa 3.00 na 2.00 sata, kreće zimsko računanje vremena, saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale u Ministarstva privrede.

Mnoće će ovaj “dodatni sat” obradovati jer će nedeljno jutro biti “duže”.

ISTORIJA POMERANJA KAZALJKI NA SATU

Ideja o pomeranju sata unapred ili unazad pripisuje se istaknutom američkom državniku , naučniku, pronalazaču i piscu Bendžaminu Frenklinu. Smatra se da je on za vreme ambasadorskog mandata u Francuskoj, tokom druge polovine 18. veka, Parižanima poručio da bi uštedeli sveće ukoliko ranije ustaju i koriste dnevno svetlo.

Posledice ove ideje sa ekonomskog aspekta su vrlo povoljne, jer se uštede električne energije na globalnom nivou postižu, pre svega, u potrošnji električne energije za osvetljenje, a samim tim to utiče i na smanjenje globalnog zagrevanja.

Do realizacije ove ideje prošlo je nešto više od jednog veka. Prva je tome, tokom Prvog svetskog rata 1916, godine, pristupila Nemačka, dok je u Srbiji prvo pomeranje kazaljki na satu zabeleženo 27. marta 1983. godine.

Danas se ovakvo računanje vremena primenjuje u 110 zemalja sveta, a nije usvojeno u Kini, Japanu, Južnoj Koreji, Islandu, Rusiji, Belorusiji i širom afričkog kontinenta.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com