Kultura

NOĆ MUZEJA: Nišlije oduševio „Život je kabare“

Narodno pozorište u Nišu za svoje sugrađani pripremilo je u sklopu jubilarne 15. „Noći muzeja“ poseban muzičko – scenski program pod nazivom „ŽIVOT JE KABARE“ u kojem su niški glumci pevali numere iz najpoznatijih filmova, predstava, mjuzikla, a uz pratnju Teatar benda.

Osim toga, Nišlije su na 16 lokacija mogle da pogledaju razne postavke, a stara arhivska građa iz 19. veka, album sećanja na heroje iz Prvog svetskog rata, izložba posvećenu Klimtu, pozorišni kabare, izložba starih uređaje koje je proizveo nekadašnji niški gigant Elektronska industrija, samo su neke od njih.

Javnost je mogla da vidi najstariji dokument Istorijskog arhiva Niš – bakrotisk iz 1737, kao i skice niške Tvrđave iz te godine, turske tapije iz 1872, bibliju iz 1868. godine, koju su preveli Vuk Karadžić i Đura Daničić, Zbornike zakona i uredaba Kneževine i Kraljevine Srbije od 1839. do 1889. godine, ili prvi srpski bukvar iz 1836.godine.

Zaljubljenici u istoriju, „prošetali“ su kroz 20. vek, zahvaljujući takozvanom „Albumu sećanja“ sačinjenom od fotografija, dnevnika, pisama i dokumenata srpskih heroja iz Velikog rata koji je bio izložen u Domu vojske.

Veliki utisak ostavila je izložba “Niš – grad elektronike kroz vreme” koja je prezentovala proizvode Elektronske industrije Niš iz druge polovine prošlog veka, poput tranzistora, radija, televizora, gramofona, kompjutera i drugih rezultata primene vrhunskih inovativnih i naprednih tehnologija po kojima je ovaj gigant elektronike bio prepoznatljiv u celom svetu.

Ljubitelji slikarstva su u Noći muzeja u Nišu imali priliku da pogledaju izložbu posvećenu slikaru Gustavu Klimtu, koja je postavljena u Univerzitetskoj biblioteci “Nikola Tesla” dok su u Narodnoj bibiloteci Stevan Sremac posetili izložena dela niškog umetnika Miroslava Anđelkovića “Čekajući kineski most”, predavanje o Puškinu, izložba “Dvesta godina od prvog izdanja Vukovog Srpskog rječnika” i izložba i radionica kaligrafije.

Noć muzeja održana je u subotu 15. put po redu i to u 47 gradova širom Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com