„Noć muzeja“ na više lokacija u Nišu

„Noć muzeja“ na više lokacija u Nišu

13:44
923
1
Niške Vesti
PODELI
Zvaničan plakat manifestacije

Manifestacija Muzeji za 10 održava se od 14. do 19. maja 2019. godine i istu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Ove godine slogan manifestacije je Sloboda.

U subotu 18. maja kada se obeležava Međunarodni dan muzeja i XV Evropska noć muzeja svi objekti Narodnog muzeja u Nišu će biti otvoreni do ponoći, a ulaz je besplatan.

Program za 18. maj 2019. godine:

GALERIJA SINAGOGA – IZLOŽBA MILOVAN KRSTIĆ

Stručno vođenje autorke izložbe muzejske savetnice Mare Makarić od 21:00, 22:00 i 23:00 sata. U okviru izložbe biće prezentovana i odabrana dela ovog skulptora primenom 3D tehnologije. Posetioci će videti i film o životu i radu Milovana Krstića, autora Dragana Dimitrijevića iz 1995. godine, u produkciji TV 5.

KNJIŽEVNO – MEMORIJALNA POSTAVKA SREMAC / MILJKLOVIĆ

19:00 sati: Otvaranje izložbe Književni i pozorišni plakat autor Ivan Mišić, dizajner

19: 45 sati: Poeziju čita Milica Milenković, pesnikinja i književna kritičarka

20:30 sati: Trupa Književna boemija premira poetske drame Branka Miljkovića Maldoror X

20:45 sati: Pesnički trenutak – pesme Branka Miljkovića, Gordane Todorović i Radeta Drainca

21:30 sati: Stručno vođenje kustosa književne zaostavštine Jelena Bogdanović kroz stalnu postavku Sremac / Miljković

Zvaničan plakat Narodnog muzeja

LOGOR „12. FEBRUAR“

17:30 sati: Kreativna radionica, izrada nakita po ugledu na primerke iz zbirki Narodnog muzeja Niš

19:00 sati: Otvaranje izložbe fotografija Aleksandra Markovića i prezentacija aplikacije za Memorijalni kompleks 12. februar

20:00 sati: Radionica: Upotreba savremenih tehnologija u funkciji očuvanja kulturnog nasleđa i trdicionalni vid muzejske dokumentacije ( karton predmeta)

21:00 do 24:00 časa: Stručno vođenje kroz stalnu postavku Logora na Crvenom krstu, Ivana Gruden Milentijević i Nebojša Ozimić

ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE MEDIJANA

Povodom Međunarodnog dana muzeja i obeležavanja XV Evropske noć muzeja na arheološkom loklitetu Medijana 18. maja od 18 sati održava se koncert

MUZIČKI MONOGRAM: BISERI KLASIČNE MUZIKE

Koncert se priređuje u saradnji sa Fakultetom umetnosti Univerziteta u Nišu.

Veliku pomoć u organizaciji pružili su nam Narodno pozorište Niš, Ugostiteljsko-turistička škola Niš, Vinarija Malča i Sportski centar Čair.

Ulaz na Medijanu moguć je isključivo sa kartama koje se dobijaju besplatno u objektima Narodnog muzeja Niš – Arheološka sala i Ćele kula u četvrtak i petak u vremenu od 9 do 19 sati. Jedna osoba može najviše dobiti dve karte.

Ulaz na Medijanu u subotu 18. maja je isključivo od 17:15 do 17.50 časova.

Koncert počinje u 18 sati.

UNIVERZITETSKA BIBLIOTEKA “NIKOLA TESLA”

Multimedijalna izložba „Krila Vilingrada – istorija vazduhoplovstva u Nišu“ biće svečano otvorena u Svečanoj sali Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“ u Nišu, u okviru manifestacije „Noć muzeja“, u subotu, 18. maja 2019. godine u 18 sati, a trajaće
do 21. juna 2019. godine.

ISTORIJSKI ARHIV NIŠ

Posetioci će moći da vide izložbu Svetlopisi vekova, koja obuhvata najstarije i najatraktivnije fotografije, počev od 1874. godine, iz koje je fotografija članova Niškog komiteta koji se zaklinju na borbu protiv osmanske vlasti. Ovom prilikom će biti izloženo više od 200 fotografija izdvojenih iz zbirke sa oko 7500 fotografija koja se čuva u Istorijskom arhivu Niš, a odnose se na značajne istorijske dogadjaje na ovim prostorima, kao što su Srpsko-turski ratovi, Balkanski ratovi, Prvi i Drugi svetski rat. U saradnji sa niškim kolekcionarima biće izloženi i starinski fotoaparati.

NARODNO POZORIŠTE

Izložba radova O-slobodi UM studenata fakulteta Digitalnih umetnosti odseka za Grafički dizajn na Univerzitetu Metropolitan predstavlja simbiozu moderne digitalne umetnosti sa tradicionalnim likovnim tehnikama. Pored izložbe i radova specijalno napravljenih za ovu priliku i slobodu, biće organizovane i kaligrafske radionice, kao i body painting performans.

GALERIJA SAVREMENE LIKOVNE UMETNOSTI

Izložbeni prostori GSLU Niš biće otvoreni za posetioce od 17 časova do ponoći. U periodu od 21 do 23 časa, u svim izložbenim prostorima za posetioce će biti organizovana stručna vođenja kustosa kroz izložbe.

Oficirski dom: Izložba Umetnost osamdesetih i devedesetih danas – The Rhythm Divine, grupe profesionalaca u umetnosti ART-ZOOM i autora Ivone Fregl. Nastup di-džeja Muzika 80-ih i 90-ih, od 21 do 23 časa.

Paviljon u Tvrđavi: Izložba Vibracije svetlosti Ljiljane Stojanović. Nastup instrumentalnog sastava Impresija, od 20 do 21 čas.

Salon 77: Izložba Andreje Petraković, pod nazivom Klupko.

NARODNA BIBLIOTEKA “STEVAN SREMAC”

Posetioci će moći da pogledaju četiri izložbe, u periodu od 18 do 1 čas po ponoći.

U čitaonici Odeljenja periodike: Izložba Bibliotekom kroz vreme autora Ivane Petković, Ljubiše Nikolića i Marine Vukašinović, u kojoj je prikazana hronoligija razvoja Narodne biblioteke Stevan Sremac Niš

Na spratu Biblioteke: Stalna izložbena postavka Bibliotečka riznica, posvećena Stevanu Sremcu i episkopu Jeronimu, kao i kulturnoj istoriji grada Niša. Izložba obuhvata najstarije knjige, koje su čuvaju u Biblioteci, naslovi za koje se smatralo da najbolje osvetljavaju Sremčevu ličnost, knjige koje je potpisao vladika Jeronim, kao i publikacije koje se odnose na njegov život, dragoceni eksponati iz zavičajne zbirke i posebnih fondova, podeljeni su u više celina.

U Ruskom kutku Biblioteke: Kolekcija slika autorke Marije Aleksejevne Polenove (1816-1895). Ovde će, takođe, u 19 časova, biti otvorena izložba radova Bratislava Anđelkovića, poznatijeg kao Bata iz Vučja, pod nazivom Kamen drevnog snevača. Postavku čine 58 eksponata, i sastoji se od više ciklusa.

MUZEJ ZDRAVSTVENE KULTURE- INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE

U okviru izložbe medicinskih aparatura Istorija razvoja medicinske opreme u 19. i 20. veku biće predstavljena medicinska oprema korišćena od kraja devetnaestog veka i tokom dvadesetog veka u zdravstvenim ustanovama, čime će posetiocima biti predstavljen veliki put koji je u proteklih 130 godina pređen u razvoju nauke i njenoj primeni u medicinskoj tehnologiji. Autori izložbe su dr Stanko Majranović i dr Čedomir Šagrić.

Stalna postavka obuhvata dokumenta, fotografije, fotoalbume, osnivačke akte, medicinsku dokumentaciju vezanu za razvoj medicine u svetu i Srbiji, kao i razvoj medicinske tehnologije prikazom raznih aparata korišćenih u medicinske svrhe, koji su donacije različitih zdravstvenih institucija u Nišu.

Takođe će biti organizovana kreativna radionica Moja zdrava porodica namenjena deci predškoslog i školskog uzrasta, u okviru koje će deca moći, kroz primenu različitih likovnih tehnika, da prikažu svoje viđenje zdrave porodice. Radionica će biti realizovana u prostorijama Muzeja uz koordinaciju dr Olivere Radulović, dr Roberte Marković i dr Ane Stefanović.

NIŠVILL JAZZ MUZEJ

Zbirku Nišville muzeja čine originalna američka izdanja najznačajnijih gramofonskih ploča, tematske celine posvećene Solomonu Burkeu, Šabanu Bajramoviću, Dušku Gojkoviću, Miši Blamu, Beniju Golsonu, kao i zbirka instrumenata koji su jednim delom dostupni posetiocima kako bi se osetili čar muziciranja. U muzeju svoje mesto ima i zbirka Televizije Nišvil, koja poseduje video zapise iz prethodnih dvadeset izdanja Festivala, a takođe i snimke svih intervjua, konferencija za štampu i mnogih ekskluzivnih neemitovanih snimaka najvažnijih džez muzičara sveta.

U prostoru Džez Muzeja biće organizovane specijalne projekcije dokumentarnih filmova o Nišville Festivalu i izloženi radovi sa Striporama festa kao i Umetničke kolonije Art to go Jazzy, a spremljeni su i zanimljivi suveniri za sve posetioce koje će tokom večeri pratiti specijalno kreirana lista Nišville Online Radija. Na prostoru ispred Muzeja biće organizovan program u kojem učestvuju glumci Akademskog pozorišta SKC iz Niša sa predstavom Teatar Improvizacije, kao i nastupi DJ Loptice i Nišville Youth Arkestra, dok će kruna večeri biti džem sešn u kojem su svi muzičari dobrodošli – navode iz organizacije Nišville Jazz festivala.

UNIVETITET SINGIDUNUM

Posetioci će u okviru izložbe Niš – grad elektronike kroz vreme videti proizvode Elektronske industrije Niš iz druge polovine prošlog veka, kao što su tranzistor, radio, televizor, gramofon, kompjuter i druge rezultate primene vrhunskih inovativnih i naprednih tehnologija po kojima je ovaj gigant elektronike i Grad Niš bio prepoznatljiv u celom svetu. Sastavni delovi postavke su i komplementarne izložbe Audio muzeja Dragan Bojković i Etno muzeja Rautovo.

GALERIJA ART55

U Galeriji art55 biće predstavljene dve izložbe slika. U pitanju su slike Miroslava Anđelkovića i Marije Curk. I autor i autorka biće prisutni u Galeriji, u periodu od 18 do 22 časa, i tom prilikom komuniciraće sa posetiocima.

DRUŠTVO ARHITEKATA NIŠ

Izložba fotografija pod nazivom Galerije i muzeji Londona autor fotografija i postavke Zorana Čemerikića sadrži fotografije snimljene u 6 galerija i muzeja Londona: British Museum, Victoria & Albert Museum, Galerija Saatchi, Tate Modern, Wallace Collection i Maritime Museum, Greenwich. Fotografije su snimljene 2011. i 2013. godine. Uz oko 200 fotografija biće priloženi i propratni tekstovi.

DEČIJI CENTAR

Izložba dečijih radova sa likovnog konkursa Boje mog detinjstva, čija je tema bila Imam slobodu. Otvaranje izložbe upotpuniće muzičkim, baletskim i poetskim nastupi, kao i dodela nagrada učesnicima konkursa.

GIMNAZIJA “SVETOZAR MARKOVIĆ”

Gimnazije Svetozar Marković organizuje Noć biologije, u okviru koje će posetici moći da vide interaktivni 3D model glave (visine 1.10 m), čarobni svet mikroorganizama, magične moći biljaka i mnoge druge zanimljivosti. U okviru programa, koji obuhvata različite radionice, eksperimente i prezentacije, prisutni će naučiti kako da oslobode svoje misli, otkriju odakle kreće i svaka ideja, izbor ili cilj.

Jedna od radionica će vam pokazati kako da pomognete sebi i ovladate svojim mislima. Neuro-lingvističko programiranje pomoći će vam da kreirate svoja iskustva, da upoznate sebe, a samim tim i druge, i da ostvarite svaki svoj zacrtani cilj. Polazeći od saznanja lingvistike, neuropsihologije i psihologije, naučite da oslobodite svoje misli, lakše izrazite sebe i donesite pravi izbor u obrazovanju. Jednom rečju, da živite život kakav želite bez ograničenja i prepreka – navode iz Gimnazije Svetozar Marković.

UMETNUČKA ŠKOLA

Izložba radova učenika Umetničke škole u Nišu obuhvatiće radove iz oblasti dizajna enterijera, industrijskih proizvoda, dizajna tekstila, grafičkog dizajna i likovne tehnike. Od 19 do 23 časa biće održane radionica izrade maski i maskembal učenika na temu Bauhaus. Od 21 do 22 časa nastupiće hor Umetničke škole.

ŠKOLA MODE I LEPOTE

Posetioci će moći da vide revije frizura i ručno štampanih majci, te izložbu učeničkih radova iz oblasti likovne kulture, kao i izložba fotografija foto sekcije.

PODELI

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Niških Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Niških Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Niških Vesti se možete obratiti ovde: web {at} niskevesti {dot} rs

Unesete rezultat (zaštita od spama) *