DruštvoEkonomija

NKD: Izgradnja novih naplatnih rampi pogrešna odluka

Nacionalna kolacija za decentralizaciju upozorila je da će puštanje u rad naplatnih rami na obodu Niša usporiti saobraćaj i pogoršati funkcionisanje prigradskog i gradskog saobraćaja, a osim toga dodatno će koštati gradjane.

„Saobraćajni prsten oko Niša koji do sada nije bio naplaćivan, sada će se naplaćivati i puniće budžet, a prazniti budžet gradjana“, izjavio je Danijel Dašić iz Nacionalne koalcije za decentralizaciju.

On je rekao da je naplatna rampa sa Bubanj potoka pomerena i udaljena na 24 kilometra od Beograda, dok će u Nišu jedna od naplatnih rampi biti na svega tri kilometra od centra grada.

“Ovde se radi o partijskom zadacima koje će Nišlije tek plaćati u budućnosti kroz povećane cene poljoprivrednih proizvoda, jer kompletno snabdevanje grada dolazi iz sela koja će biti ogradjena naplatnim rampama. Na više adresa smo podneli zahteve da vidimo da li je neko radio studiju protoka saobraćaja i studiju funkcionisanja transporta koje su neophodne u ovim slučajevima. Sudeći prema tome kako su naplatne rampe nikle preko noći, sumnjamo da da niko nije ozbiljno razmislio o tome”, naglasio je Dašić.

Foto: B. Lj.

On je kazao da će pomeranje naplatne rampe za 11 kilometra, od “Naisa” bliže gradu, doneti “Putevima Srbije” za 40-tak dinara više para od putarine na relaciji Niš-Beograda, pošto će, prema proračunima NKD-a, putarina koštati 940 dinara.

Dašić je rekao da NKD traži da grad Niš odustane od izdavanja besplatnih kartica za vožnju auto-putem, uz obrazloženje da će to koštati grad više desetina miliona dinara, a nije neophodno pošto besplatna vožnja može da se obezbedi i mnogo jednostavnije.

“U sistemu zatvorene naplate koju koriste ‘Putevi Srbije“ postoji vrlo jednostavna mogućnost da se računari programiraju tako da cena putarine za vožnju izmedju bilo koje četiri naplatne rampe oko Niša bude nula“, istakao je on.

Dašić je rekao da gradjani Niša nemaju nikakvu informaciju o tenderu za izbor firme koja će štampati kartice i nemaju informaciju koliko će to koštati grad, 30, 40 ili 50 miliona dinara.

“Pored toga što će grad skupo koštati, odluka o uvodjenju besplatnih kartica je diskriminatorska prema svim stanovnicima nemaju prebivalište u Nišu”, istakao je Dašić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com