Kultura

NKC: Sređivanje stepeništa, terase, krova i plafona

Rekonstrukcija Niškog kulturnog centra (NKC) koja je počela  pre oko mesec dana, osim novog stepeništa na oba ulaza i terase, podrazumeva obnavljanje krova i plafona u kancelarijama na spratu, a biće rešen i problem plavljenja podrumskih prostorija, rekao je za Niške Vesti Srđan Savić, direktor ove ustanove. Ovi radovi vredni su oko četiri miliona dinara i  treba da budu završeni do kraja novembra.

Stepenište, terasa, krov i plafoni

Pločice na stepeništu ulaza u NKC bile su stare više od deset godina i svi posetioci su u poslednjih godinu dana bili u problemu kako da uđu, a da se pri tom ne povrede. Sada je slika drugačija, stepenište, koje NKC ima i sa ulazne, ali i sa bočne strane, popravljeno je, a u toku su i radovi na terasi.

Po rečima Srđana Savića, vrednost svih radova koji će biti obavljeni na i oko zgrade NKC-a imaju vrednost oko četiri miliona dinara.

U planu su još i rekonstrukcija ravnog krova, koji je ozbiljno prokišnjavao, kao i sređivanje plafona u kancelarijama na spratu, koji su se, usled prokišnjavanja krova, poprilično urušili.

Ovaj novac dobijen je od Grada, sa pozicije za kapitalno održavanje gradskih objekata.

Srđan Savić ispred Oficirskog doma, arhivski snimak

“Podrumske prostorije će biti urađane na kraju, jer su nam u ovom trenutku najmanje bitne. Tamo je potrebna sanacija cevi, jer je dolazilo do plavljenja prilikom svake veće kiše. Najbitnije je bilo stepenište, terasa, krov i plafoni.

U nekim kancelarijama su se, usled prokišnjavanja, plafoni koji su bili urađeni od knaufa, spustili, pa izgleda i gore nego što jeste. Cilj je da do kraja godine NKC bude kompletno funkcionalan, objasnio je Savić.

Nova računarska oprema do sredine 2018.

Ni[ki kulturni centar je od svojih para ranije renovirao sanitarne prostorije, a u planu je i obnova računarske opreme koja je, po Savićevim rečima, prilično zastarala.

Deo novca obezbediće sami, a deo je planiran iz budžetskih sredstava.

“Zamena računarske opreme ići će u nekoliko faza, delom iz budžeta, delom i od naših prihoda. U planu je kupovina novih računara, lap topova, kao i sređivanje postojećih računara. Nadamo se da ćemo do sredine naredne godine uspeti da kompletno obnovimo računarsku opremu”, kazao je direktor NKC-a.

Velika sala u funkciji na jesen 2018.

Što se tiče velike sale NKC-a, koja je mnogim generacijama Nišlija poznata i kao “Muzički klub”, ona i dalje čeka upotrebnu dozvolu, jer nema rešen protiv-požarni sistem.

Po Savićevim rečima, potrebno je postaviti takozvane sprinklere, koji će stvarati vodenu zavesu u slučaju požara. On kaže da su ove godine imali jedan neuspeo pokušaj javne nabavke sprinklera na koji se niko nije javio.

Sprinkler, Foto: flickr.com

“Tu nabavku smo, u dogovoru s Gradom, ostavili za sledeću godinu, kada se nadam da ćemo rešiti, jer smo se i sami angažovali da saznamo ko proizvodi i ugrađuje ove sisteme.

Nakon toga je potrebno nekoliko meseci da bi se dobila upotrebna dozvola. Najoptimističkije je da velika sala postane fukncionalna od sredine jeseni sledeće godine, zaključio je Srđan Savić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com