Društvo

Njujork tajms: Niš bi mogao da bude novi “urbani centar” Srbije

“Njujork tajms” pisao je u štampanom izdanju o projektu “Novi Niš”, koji provodi američka kompanija “Clean Earth Capital”. Tajms navodi da se projekat gradi na površini bivše vojne baze “Bubanjski heroji”, koja potiče još iz vremena Otomanskog carstva, prenosi Tanjug.

Direktor kompanije “Clean Earth Capital” Filip Bej rekao je da je baza “Bubanski heroji” prva vojna baza koja je u Srbiji prodata na javnoj aukciji.

“Njujork tajms” navodi da je kompanija u projekat do sada uložila oko 8,5 miliona evra, a da iduće godine planira ulaganje od još 10 miliona evra.

Međutim, kako podseća list, kompanija će morati da nađe još sredstava, jer se očekuje da će za projekat biti potrebno oko 140 do 180 miliona evra.

Planirani rok za izgradnju je 2024. godina, a na oko 14 hektara bi trebalo da niknu tehnički fakultet, bolnica i regionalni umetnički centar.

Kompanija je takođe postigla dogovor sa vlastima Niša da izgradi oko 24.000 kvadratnih metara stambenog prostora, koji će pripasti vojsci.

Bej, kako navodi “Njujork tajms”, nije jedini preduzetnik koji vidi prednosti Niša, te je samo jedan od mnogih investitora koji su u grad uložili oko 220 miliona evra u prethodnih šest godina.

Bej takođe veruje da bi Niš mogao da bude novi “urbani centar” Srbije, zbog svoje strateške lokacije.

Nada se, kako kaže, da bi “Novi Niš” mogao da pokrene i druge razvojne projekte na području.

Projekat je i dalje u ranim fazama razvoja i rušenje 28 od 32 vojne zgrade na površini baze trajalo je nekoliko meseci.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com