Društvo

Njegovim kolačima se sladio i Novak Đoković

POZNATI SRPSKI POSLASTIČAR ZDRAVKO GAVRILOVIĆ ODRŽAO MASTER KLAS U UGOSTIELJSKO-TURISTIČKOJ ŠKOLI U NIŠU

Njegovim kolačima sladile su se mnoge poznate zvezde, poput Pirsa Brosnana, Princa Čarlsa, Novaka Đokovića, Žarka Paspalja. On je najpoznatiji srpski poslastičar Zdravko Gavrilović koji je osvojio treće mesto na svetskom takmičenju poslastičara 2010. godine u Luksemburgu. Učestvovao je i na olimpijadama u pripremanju poslastica a sada je svoje znanje u spravljanju najslađih zalogaja preneo i učenicima Ugostiteljsko- turističke škole u Nišu sa poslastičarskog smera koji se pripremaju za takmičenje.

Pre nego su đaci pokazali kako se snalaze u kuhinji i spravljanju poslastica, Zdravko je održao master klas, a onda je krenulo nadmetanje učenika.

“Nama je čast da je najbolji poslastičar u Srbiji Zdravko Gavrilović naš gost i što će svoje znanje iz poslastičarstva preneti našim učenicima koji su pokazali veliko interesovanje kako za predavanje tako i samu manifestaciju na kojoj će oni učestvovati kao takmičari sa predstavnicima još četiri škole u Srbiji.Da pokažu u najboljem svetlu ono što su do sada naučili i znaju, zaslužni su kako sami đaci, tako i nastavnici koji svakodnevno rade sa njima na njihovom usavršavanju”, kaže Dragana Minčić, direktorka Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu.

Na internom takmičenju održanom u školi nastavnici sa poslastičarskog smera odabrali su pet najboljih đaka koji su u prisustvu Zdravka Gavrilovića imali zadatak da urade Švarcvald kolač ali sa izmenjenom recepturom koja je plod njihove kreativnosti. Od njih pet gost iz Beograda izabraće tri najuspelija poslastičara koji će predstavljati školu na finalnom takmičenju marta iduće godine u Beogradu.

“Na takmičenju danas svi pripremamo kolač “Švarcvald na drugačiji način”. Polazna osnova nam je tradicionalni recept koji smo mi izmenili, nešto oduzeli i nešto dodali kako bi smo dobili malo originalniji recept.Za pripremu kolača koristimo svi iste namirnice, a razliku će napraviti naša kreativnost”, kaže Katarina Marinković, učenica trećeg razreda Ugostiteljsko-turističke škole, smer za poslastičare.

Natalija Krstić se takođe takmiči. Kaže da će u ovom slučaju pobednika odlučiti njihova kreativnost i mašta jer se to od njih i traži.

“Ljubav prema poslastičarstvu je ono što nas je sve dovelo ovde, a sada je na nama da pokažemo koliko nam ta ljubav pomaže da budemo što bolji u onome što radimo”, dodala je Natalija.

O tome ko je najbolji presudiće Zdravko Gavrilović koji je trenutno šef poslastičara u beogradskom hotelu Square nine i brend ambasador kompanije Dijamant, ali i poslastičar čijim specijaitetima je teško odoleti.

“Zvanje najboljeg u onome čime se bavite stiče se i u poslastičarstvu kao i svakom drugom poslu, radom radom i samo radom.Ulaganjem u znanje i usavršavanje. Onda sve postane jednostavno”, poručio je Zdravko mladim poslastičarima. Dodaje da već sada moraju da nauče da posao koji su izabrali osim kreativnosti zahteva i fizičku spremnot jer će biti dana kada će morati da stoje i po 10 do 12 sati dnevno, da će im biti vruće, da će biti pod stalnom tenzijom, ali da ponekad kora od torte može i da zagori ili da se prepeče.

Za njega je poslastičarstvo umetnost koja kratko traje. Razlog je jednostavan – sve se brzo pojede.

“Poslastičarstvo je sada toliko rasprostranjeno kod nas, a u svetu još mnogo više, tako da ima puno načina gde može da se stekne novo znanje i pokupe ideje. Tako se stiče, kako ja volim ta dažem “jeftino znanje”, a ono pravo usavršavanje se stiče u ozboljnim poslatičarnicama i hotelima sa ozbiljnim majstorima gde se, kako mi kažemo, “skidaju cake” iz našeg zanata”, kaže Zdravko.

Njegov profesinalni put je dokaz da se populanost može steći i u sveti slatkiša, ali da se mogu dosegnuti i svetske nagrade, pa neka to bude podstrek i mladim poslastičarima koji tek stasavaju u Nišu.

“Sa našom Kulinarskom asocijaciom sam bio na Svetskom prvenstvu. Godine 2010. sam u Luksenburgu na svetskom takmičenju osvojio treće mesto i to mi je najdraža nagrada. Sada se pripremam za Olimpijadu 2022.godine koja se održava takođe u Luksemburgu, pa – videćemo”, kaže Zdravko Gavrilović, čovek koji je mnogima “zasladio život”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com