Stari Niš

U Nišu ima spomenik jedina žena čiji se lik našao na srpskoj novčanici

U periodu nakon oslobođenja od Turaka u Niš se u potrazi za poslom doseljava mnoštvo učenih ljudi iz svih krajeva Srbije i sveta.

Danas više nije tajna da je fascinacija južnim krajevima nove samostalne države kod prosvetnih radnika, inženjera, stvaralaca i umetnika bila izuzetno jaka. Zato i ne čudi što je tada već dosta poznata slikarka iz Čačka Nadežda Petrović odlučila da po povratku iz Nemačke u Srbiju, prvu likovnu koloniju na Balkanu smesti u selo Sićevo u okolini Niša.

Tako je Sićevačka likovna kolonija prvi put održana tokom jula i avgusta 1905. godine i na njoj su učestvovali mladi „jugoslovenski“ umetnici, njene kolege koje je dovela iz Minhena.

Zahvaljujući Nadeždi u potrazi za inspiracijom narednih godina u Niš I Sićevo dolaze najpoznatiji umetnici onog vremena. Po tome se može smatrati ona može i smatrati pionirom turizma u Nišu. Ali kada pričamo o Nadeždi Petrović ne smemo zaboraviti njenu naširoko poznatu humanitarnu crtu. U Prvom balkanskom ratu Nadežda Petrović učestvuje kao bolničarka, a ponovo se dobrovoljno javlja na tu dužnost i tokom Prvog svetskog rata.

Nažalost kraj tog rata i ponovno slikanje po Sićevu neće dočekati. Nadežda je kao i većina stanovništva koja nije umrla od metka u ratu, umirla od zarazne bolesti – tifusa.

Na Nadeždu Petrović akademsku slikarku, velikog humanitarca, osnivača Kola srpskih sestara, ratnu bolničarku, uspomene u Nišu ne blede. Jedina žene čiji se lik našao na nekoj srpskoj novčanici u Nišu ima svoj spomenik na keju ali i u prostorijama Likovne kolonije u Sićevu koja verovali ili ne ove godine slavi 116 godina postojanja.

Foto: Vladimir Jovanović

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com