Društvo

Nišlijki Kseniji Stamenković nagrada „Ljubomir Stojanović” Matice srpske

Nišlijka Ksenija Stamenković dobitnica je nagrade „Ljubomir Stojanović” koju dodeljuje Matica srpska za najbolji master rad iz oblasti srpskog jezika.

Ksenija je prvu nagradu dobila za svoj rad „Strukturne, semantičke i pragmatičke osobenosti višeznačnih dvoklauzalnih asindetskih rečenica u srpskom jeziku”.

Svoju ljubav prema srpskom jeziku Ksenija neguje još od osnovne škole. Srpski jezik joj je bio omiljeni predmet.

„I u osnovnoj i u srednjoj školi išla sam na takmičenja iz gramatike, tako da se moja ljubav prema prvenstveno srpskom jeziku, a zatim i književnosti, razvijala od malena”, kaže Ksenija.

Nakon osnovnih studija Srbistike, Ksenija je svoje školovanje nastavila i na master studijama. Danas je student doktorskih studija na Filozofskom fakultetu u Nišu takođe na Srbistici. Za nju je jezik neodvojiv od ljudskog života, jer se putem jezika komunicira i iskazuju misli.

Ksenija Stamenković ; Foto: Niške Vesti/privatna arhiva

„Pitanja koja mene intrigiraju su: zašto u određenom kontekstu upotrebljavamo baš određenu rečeničnu strukturu, a ne neku drugu, kako se na osnovu jezičke strukture mogu otkriti skrivene namere našeg sagovornika, kako su povezani misao i jezik, odnosno kako jezik utiče na način na koji mislimo i posmatramo stvarnost”, objašnjava ona.

Dodaje da se pažljivim izučavanjem jezika može dobiti odgovor na ova pitanja. Nagrada koju je dobila sa jedne strane predstavlja priznanje za sav dosadašnji rad, a sa druge strane joj je podsticaj da nastavi sa izučavanjem srpskog jezika.

„Jednom malom studentu mnogo znači kada dobije potvrdu od eminentnih ljudi iz sfere lingivstike da ono što radi ima smisla i da je vredno”, priča Ksenija.

Potajno se nadala da će baš ona dobiti nagradu, ali kaže da nije očekivala da prva nagrada pripadne njoj.

„U svom master radu bavila sam se složenim rečenicama bez veznika, tzv. asindetskim rečenicama. Veznik, iako mala reč, doprinosi značenju celokupne rečenice. Kada veznika nema, rečenica može biti višeznačna. Upravo je moj zadatak bio da ispitam i opišem strukturu, značenje i upotrebu takvih višeznačnih rečenica”, objašnjava Ksenija.

Kada Matica srpska raspiše konkurs, svaka srbistička katedra šalje radove.

„Ja sam svojim profesorima izuzetno zahvalna što su odlučili da ove godine to bude moj master rad”, naglašava Ksenija.

U konkurenciji za nagradu „Ljubomir Stojanović” našli su se radovi studenata iz Beograda, Novog Sada, Niša i Nikšića, a žiri je nagrade dodelio jednoglasno.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com