Sport

Nišlijke u Prvoj ligi centralne Srbije

Pobedom u takmičenju u Drugoj ligi Srbije, šahovski klub “Osnovac” iz Niša plasirao se u Prvu žensku ligu centralne Srbije, čime je naš grad dobio još jednu prvoligašku ekipu, ovog puta u šahovskom sportu.

Pobednička ekipa DŠK „OSNOVAC“, nastupala je u sastavu, Dinić Anđela, državna prvakinja za šesti razred, Stevanović Jelena, državna prvakinja za osmi razred i Pavlović Andrea, državna vice prvakinja za sedmi razred.

Dečiji šahovski klub “OSNOVAC” je inače i aktuelni ekipni kadetski prvak Centralne Srbije, u obe konkurencije. Naše devojčice su prošle godine osvojile bronzane, a ove godine pre nepunih mesec dana i srebrne medalje na Omladinskoj ligi Centralne Srbije – na kojoj pravo učešća imaju devojke do 20 godina, a prosek godina naše ekipe je bio svega 13 – što taj uspeh čini još većim“ – kaže predsednica kluba Aleksandra Lukić.

Dr Marija Ranđelović, sportski direktor Dečijeg šahovskog kluba „OSNOVAC“, a inače pedagog po vokaciji, ističe da šah predstavlja jednu od najstarijih civilizacijskih tvorevina i sa pravom se naziva drevnom igrom, koja je zvanično preporučena za nastavni predmet u školama od strane Evropskog parlamenta, koji je 2012. godine u Strazburu usvojio Deklaraciju o obaveznom uvođenju šaha u obrazovni sistem zemalja članica EU – zbog njegovih pet komplementarnih aspekata igre, sporta, logičko-matematičkog izraza, umetničkog izraza i nastavnog sredstva.

Kao najmlađi šahovski klub na teritoriji Nišavskog okruga i tek treći dečiji šahovski klub u čitavoj Srbiji, koji je za ovo kratko vreme od svog osnivanja uspeo da u svojim redovima okupi više od 80 mališana, uzrasta od 5 do 14 godina koji vredno treniraju u školi šaha, Dečiji šahovski klub “OSNOVAC” je odličan primer za okupljanje mladih u pozitivnom okruženju i da na taj način kvalitetno upotpune svoje slobodno vreme, umesto da posežu za raznim porocima koji sve više vladaju među mladima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com