Društvo

Nišlijke pozvane da budu deo Gorske službe za spasavanje

Upravo traje testiranje kandidata za osnovni kurs Gorske službe spasavanja Srbije, prijavljivanje traje do 15. septembra. Testiranja se obavljaju u Beogradu, Boru, Zaječaru, Kruševcu, Nišu, Vladičinom Hanu, Novom Sadu, Užicu, Kragujevcu, Raški i Pirotu.

Detalji vezani za kriterijume fizičke spreme koji moraju biti ispunjeni na uvodnom testiranju, kao i za trajanje i strukturu kursa nalaze se na internet stranici Gorske službe spasavanja Srbije (www.gss.rs).

Foto: gss.rs

Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovoljna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima.

Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji, osnovni je zadatak te službe. Osnovali su je 1952. godine iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši.

Niška stanica Gorske službe za spašavanje broji tek 20 pripadnika, uskoro će ih biti više.

“Prvi put ove godine poziv za obuku važi i za pripadnice lepšeg pola, na radost velikog broja žena koje su se poslednjih godina interesovale za našu službu”, kaže Dejan Cenkovi, načelnik niške stanice Gorske službe spasavanja koja postoji tek godinu dana.

Godišnje spasioci imaju preko 1.000 saniranih povreda na skijalištima i nepristupačnim planinskim terenima i oko 50 spasilačkih intervencija (pretraga i spasilačkih akcija) u svim delovima zemlje, piše u saopštenju.

Tokom godine spasioci obezbedjuju više od 100 planinarskih akcija, takmičenja u planinskom biciklizmu, orijentaciji, avanturističkih trka i sva ostala dešavanja koja nose odredjenu dozu rizika.

Obuka se održava tokom oktobra na Staroj Planini u periodu od 13. do 22. oktobra plus jedan vikend, dok na kraju sve polaznike očekuje završno polaganje u Beogradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com