Društvo

Nišlijke Ana i Dušica žele da osvoje MON BLAN!

Dve mlade žene, Ana Palamarević i Dušica Živković, zaljubljene su u planine. Dušica se 8 godina bavi planinarenjem, Ana 5. Osim što imaju zajedničku strast prema osvajanju planinskih vrhova,  dobre su prijateljice i obe rade sa decom. Dušica je učiteljica u Osnovnoj školi “Car Konstantin”, Ana vaspitačica u Predškolskoj ustanovi “Pčelica”.  San, za koji se nadaju da će ostvariti jula ove godine, je pohod na najviši vrh Zapadne Evrope – Mon Blan. Za ovu želju nedostaju sredstva.

Obe žene za Niške Vesti kažu da su planinarenjem počele da se bave iz hobija,zato što vole prirodu i planine. U godinama koje su usledile, ljubav prema planinarenju je jačala.

Dušica na Musali, Bugarska

Dušica Živković se tako popela na najviši vrh u Bugarskoj, Musalu na planini Rila, koji se nalazi na 2925 metara nadmorske visine. Zatim je osvojila i Olimp i vrh Mitikas na 2917. metara.

“Učiteljica sam i predajem deci do četvrtog razreda osnovne škole. Današnja deca nemaju baš mnogo fizičke aktivnosti, što je pogrešno. U najveće se priča da će se planinarenje uvesti kao obavezna aktivnost u škole. Mi smo do sada nekoliko puta, u saradnji sa roditeljima, organizovali   izlete u planine. Nadam se da će to zaživeti u našim školama, jer je dobro, zdravo i korisno”, kaže Dušica Živković.

Ana Palamarević osvojila je na Alpima u Švajcarskoj vrh Brajthorn koji se nalazi na 4165 metara nadmorske visine, a pela se i na italijanske planine, na vrh Polks na 4080 metara, i to , kako kaže “u dva dana”.

Ana na vrhu Triglava

Sledeća destinacija, izazov i njihova velika želja je da srpsku zastavu razviju  na Mon Blanu, na visini od 4809 metara nadomorske visine.

I Ana i Dušica su članice pirotskog planinarskog kluba “Vidlič”, a put Francuske treba da se krene 4. jula. Ekspedicija traje devet dana, do 12. jula, preko čuvenog Šamonija. Problem su, naravno, sredstva.

Dušica kaže da je donacijom jedne firme obezbedila sebi 510 evra koliko košta put i smeštaj, međutim Ana nije.

“Potrebno nam je još minimum hiljadu evra za ovaj pohod, jer treba kupiti i specijalne gojzerice koje koštaju 380 evra. Naravno, snalazimo se godinama kako znamo, planinarenje je skup sport, nabavljamo i polovnu opremu. Najveći deo, takozvane tehničke opreme, klub poseduje, međutim potrebna je i lična oprema. Nama je najbitnije je da smo na planini i da “padaju” vrhovi”, dodala je Ana uz osmeh.

Ukoliko ste voljni da pomognete ovim hrabrim ženama i da  se zastava Niša i Srbije zavijori na najvišem vrhu Zapadne Evrope, kontaktirajte redakciju Niških Vesti, a mi ćemo vas  povezati sa Anom i Dušicom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com