ObrazovanjeSport

Nišlijka u TOP 10 basketball istraživača u svetu

Dr sci. Emilija Stojanović iz Niša, rangirana je u top 10 svetskih istraživača u košarci, prema najnovijoj Expertscape listi koja je upravo objavljena. Expertscape od 1997. godine rangira istraživače i institucije iz celog sveta prema njihovoj stručnosti/ekspertizi u više od 29,000 biomedicinskih tema. Ova priznata akademska lista obuhvata 256 naučnih disciplina.

Lista Expertscape, na kojoj se u top 10 svetskih stručnjaka našla i dvadesetosmogodišnja Nišlijka formirana je na osnovu broja objavljenih naučnih radova od 2010. godine u prestižnim časopisima sa većim impakt faktorom, a koji su indeksirani u Web of Science.

Uspeh mlade naučnice utoliko je značajniji jer je ona u svet nauke ušla pre samo četiri godine nakon završenih osnovnih studija na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

“Važno je istaći i da je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja iz Niša, postao apsolutno najbolji fakultet sporta u Srbiji i jedan od vodećih fakulteta u regionu Jugoistočne Evrope. Prema najnovijem akademskom rangiranju svetskih univerziteta – Šangajska lista za 2020. godinu – Fakultet se našao između 101. i 150. mesta, među najboljim fakultetima sporta na svetu (Sport, Exercise and Health science) i jedini je iz Srbije koji se našao na ovogodišnjoj rang listi. Sigurno je da istraživački radovi mlade naučnice doprinose ovom sjajnom rezultatu, ali i međunarodnom ugledu naučnika iz Srbije”, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Emilija je nedavno bila na čelu istraživačkog tima naučnika koji je dokazao kroz svoj međunarodno priznat rad da jedan od najzahtevnijih oblika vežbanja kod žena uzrokuje preoblikovanje srca bez oštećenja srčane funkcije. Dobitnica je i nacionalne stipendije „Za žene u nauci” za 2019. godinu koja se dodeljuje u partnerstvu kompanije L’Oréal Balkan, UNESCO Nacionalne komisije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

“Nakon uspešne košarkaške karijere, koju je zamenila još uspešnijom naučnom, dr sci. Emilija Stojanović ostvarenim rezultatima ruši predrasude da neko ko dolazi iz oblasti nauka o sportu ne može biti uspešan i u medicinskim naukama i to na svetskom nivou”, navodi se u saopštenju.

printscreen

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com