DruštvoMoja priča

Nišlijka u Americi spojila svoje dve ljubavi – tenis i psihologiju

Nišlijka Anja Antonijević od malena je volela tenis i pronašla je način da svoju ljubav prema tenisu spoji sa psihologijom.

Opredelila se da studije psihologije upiše u Americi, gde igra koledž tenis. Do sada je dobila brojne nagrade i titule, među kojima su „rookie of the year” i „All-American”. Svoje prve korake u tenisu Anja je napravila sa nepunih pet godina.

„Potičem iz sportske porodice. Moj otac je bio jako poštovan fudbaler u bivšoj Jugoslaviji, kao i trener. Kroz njegove priče sam ja izgradila i pronašla sebe u sportu”, započinje svoju priču Anja. Kao dete je bila nestašna i hiperaktivna, volela je da se druži i bude okružena decom i ljudima.

Anja Antonijević; Foto: Privatna arhiva

Njen otac je bio taj koji je predložio da se oproba u tenisu.

„Bila sam jako talentovana i obožavala sam rekete, loptice i da pobeđujem. Imala sam neki inat u sebi koji me je vodio do puno uspeha u mojoj karijeri”, kaže Anja, čija je ljubav prema tenisu ista kao i prvog dana.

Anjina želja bila je da putuje svetom i upozna drugačiju kulturu, religiju i drugačiji stil života. Kada joj se ukazala prilika da studira i igra tenis istovremeno, odlučila je da svoju karijeru i studije nastavi u Americi. Psihologiju je izabrala jer je povezana sa sportom, ali i iz želje da u budućnosti pomaže drugim ljudima.

„Veliki deo sporta koji ja igram baš zavisi od psihologije. Uvek mi je bila fascinantna i uglavnom bih gubila mečeve jer mi glava nije bila dobra tog dana”, objašnjava ova dvadesettrogodišnjakinja.

Put do stipendije nije lak, a naročito do one koja će pokriti ceo iznos studija. Iako postoje ubeđenja da je lako doći do stipendije, Anja objašnjava da je za svaki sport drugačije. Veliku razliku predstavlja i to da li je muški ili ženski sport u pitanju. „Ja sam imala sreće i pronašla sam agenciju koja mi je pomogla u tom celom procesu i olakšala većinu dela”, objašnjava ona. Dodaje da se posle virusa korona dosta toga promenilo, ali da se dug proces isplati kada se potpiše ugovor sa željenim univerzitetom. Sistem studija u Americi dosta se razlikuje od našeg sistema i omogućava sportistima i regularnim studentima da sve odrade na vreme.

„U toku dana imamo dosta obaveza počevši od treninga, predavanja, logiranja u biblioteci, rada, učenja. Dan je ispunjen određenim vremenom za stvari koje treba da se obave, tako i učenje i završavanje zadataka za svaki predmet koji imate u toku semestra”, priča Anja i dodaje da je po njenom mišljenju američki sistem lakši i jednostavniji.

Ona trenutno živi na kampusu, što je za nju veoma zanimljivo jer je upoznala različite ljude. Ipak, kaže da joj je trebalo da se navikne na stil života i brzinu. Najveća prepreka u prilagođavanju za nju bila je hrana.

„Lično sam jako otvorena i komunikativna osoba. Bilo je malo prilagođavanja pogotovo oko hrane, jer obožavam domaću hranu i hranu koju mi baka pravi svakog dana. Pored hrane nisam imala nikakvih većih problema i imala sam jako dobre prijatelje iz tima koji su mi pomogli oko svega što mi je trebalo u tom trenutku”, opisuje teniserka.

Među brojnim nagradama koje je osvojila našla se i titula „rookie of the year”, koja je Anji pripala 2022. godine.

Koledž tenis se dosta razlikuje od profesionalnog tenisa, a ova titula je Nišlijki dosta značila.

„Značilo mi je jako puno da budem najbolja za prvu godinu u svojoj diviziji, da dobijem samopouzdanje i nađem sebe u toj igri, jer više nisam igrala samo za sebe već za tim sa kojim sam se borila na svim mečevima”, objašnjava Anja, koja je prošle godine proglašena za titulu All-American za svoju diviziju na osnovu cele nacije.

Najveća prepreka za nju do sada je bila odvojenost od porodice.

„Koliko god imala veliku želju za odlaskom, svaki put mi bude teže da se pozdravim sa porodicom i prijateljima”, navodi teniserka.

Dodaje da su joj prijatelji koje je stekla u Americi pomagali da se izbori sa teškim trenucima sa kojima se u međuvremenu susrela.

„Koristila bih baš te teške trenutke da izvučem volju i budem najbolja na svim poljima u školi i na tenisu kako bih osvojila sve nagrade i donela mojim bakama i videla njihove suze i osmehe na licu”, ističe Anja.

Po završetku osnovnih studija, Anja planira da nastavi školovanje i upiše master studije.

Foto: Privatna arhiva

U budućnosti bi volela da kombinuje tenis i psihologiju, te da otvori svoju tenisku akademiju i psihološko savetovalište. Uzor u tenisu joj je Novak Đoković, za kog kaže da joj je uvek davao nadu jer je postigao nešto što niko iz Srbije i sveta nije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com