Društvo

Nišlijka proslavila 100. rođendan! Žao mi je što nemam vršnjaka da popijemo kafu

Nišlijka Nikolka Stojković iz Niša proslavila je juče stoti rođendan uz rođendansku tortu, poklone i lepe želje njenih najmilijih, dve ćerke, unuke i praunuke.

Nikolka je rođena u kući u Dušanovom sokaku 138 i još pamti mnoge zanimljive događaje iz istorije grada, mogla bi kaže roman o Nišu da napiše. Jedna od najstarijih Nišlijki poručuje ljudima da uvek budu vedri i nasmejani i ističe da je u tome tajna dugog života.

Foto: Srđan Lazarević

„Recept za dug život je smeh, uvek i svakoj prilici. Život je lep i treba se radovati svakoga dana. Zato što je sunčan dan, zato što su procvetale muškatle, ima toliko razloga da čovek bude srećan i nasmejan“, ističe Nikolka, uvek spremna na šalu na svoj račun.

Ona je kazala da sada najradije vreme provodi sa svojom praunukom, osmogodišnjom Asjom, razgovara sa njom o školi, čita joj knjige i uči je da rešava ukrštene reči.

Foto: Srđan Lazarević

„Žao mi je što više nemam nikoga iz svoje generacije da zajedno popijemo kafu, svi su umrli. Božana, Makedonac, ma svi“, govori Nikolka

Milena Terzić, Nikolkina unuka, kaže da je njena baka uprkos poznim godinama dobrog zdravlja, nešto slabije čuje, ali odlično vidi i čita bez naočara.

Foto: Srđan Lazarević

„Baka je pre dve godine pala u sobi i polomila kuk, međutim uspela je da oporavi uprkos lošim prognozama lekara. Nije želela ni da ostane na bolničkom lečenju, vratili smo je kući i vrlo brzo joj je kuk zarastao. Uz pomoć fizioterapeuta je ponovo prohodala i sada hoda uz pomoć hodalice, ali može sve u kući da radi što je i nekada radila. Voli da izađe napolje i da zaliva cveće. Vežba svakoga dana tako što se podiže na prste po 20 puta“, rekla je Milena.

Ona je kazala da je njega baka veoma radoznala, interesuje je sve što se događa u gradu, posebno joj je zanimljivo to šta Asja uči u školi. Uz to što je aktivna u kući i dalje računa o svom izgledu i nezamislivo joj je da ne sredi svoje nokte i ne ofarba kosu.

„Ima svoje rituale ispijanja kafe i zelenog čaja. Uz kafu obavezno zapali cigaretu. Nikada nije imala neku posebnu ishranu, pa ni sada. Čak, od kada je pala i povredila želi da proba sve, recimo i picu i majonez. Pila je ranije i rakiju i pivo“, govori Milena.

Njena baka, dodala je, uvek je nasmejana i spremna za šalu.

“Ona sama kaže hajde da se prošetamo do Bubnja, pa ću tamo da ostanem, a vi se vratite”, rekla je Milena.

Nikolka od bližih rođaka ima još mlađu sestru koja je napunila 96 godina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com