Društvo

Nišlijka predstavila etiologiju maloletničke delinkvencije u književnom delu „Delinkvent“

„Delikvent“, novi je roman mlade Nišlijke Hane Dinčiću kome je etiologija maloletničke delikvencije predstavljena na primeru jedne porodice. Roman prati život glavnog junaka Petra Đurića, koji od večitog buntovnika postaje jedan uspešan čovek. Posebno je ponosna što su joj podršku dali mnogi stučnjaci, ali i zbog činjenice da su stručne recenzije potpisali neuropsihijatar prof. dr Slavica Đukić Dejanović i redovni profesor na Filozofskom fakultetu Goran Maksimović. Predgovor je napisao profesor sa Pravnog fakulteta dr Filip Mirić.

Knjiga priča o njegovom odrastanju, problemima kroz koje prolazi u doba adolescencije, pa etapi života u kojoj je maloletni delikvent, i na kraju o periodu kad uspeva da pobedi svoje unutrašnje nemire i postane zreo i ozbiljan čovek. Glavni junak je dokazao da je najteže čoveku da pobedi samog sebe.

„Ova knjiga došla je nakon mnogobrojne pročitane stručne literature tokom školovanja i mojih stručnih radova koje sam pisala na temu maloletničke delinkvencije i kriminaliteta uopšte. Trudila sam se da u ovoj knjizi predstavim sve najvažnije aspekte maloletničke delinkvencije, na primeru jedne porodice a kroz aktivnosti iz svakodnevnog života, kao i preddelinkventna i delinkventna ponašanja glavnog junaka. U knjizi je takođe dat odgovor na pitanje: Kako je moguće da iz iste porodice jedno dete postane delinkvent a drugo nedelinkvent? I koji su to uzroci uticali na jedno dete da to postane a na drugo ne?

Ovaj roman je putokaz mladima da svet kriminalnog ponašanja nije ni izbliza savršen kakvim im se možda čini. Snaga samospoznaje i izgradnje sistema vrednosti u skladu sa društvenim normama predstavlja najbolju prevenciju kriminaliteta. A borba za bolje i bezbednije društvo počinje težnjom svakoga od nas da svakodnevno unapredjujemo sebe u svim aspektima života“, objašnjava Hana Dinčić i dodaje da je glavni junak nije iz devijantne porodice, već iz uspešne, dobre i ugledne porodice, koja nije mnogo imala vremena za njega.

Knjiga, koja se sastoji od osam celina šalje poruku čitaocima da je porodica najvažnija ćelija društva. Autorka je ponosna jer je interesovanje za roman veliko i pre održane zvanične promocije koju najavljuje na jesen. Koriste je i škole za svoju biblioteku jer je ona poučna, edukativna i prilagođena školskom uzrastu.

„Roman pokazuje da uz podršku porodice i ljubavi možemo da prevaziđemo sve probleme i nedaće“, poručila je Hana Dinčić.

Prema rečima prof. dr Slavice Đukić Dejanović ovaj roman usmerava čitaoca na specifičnosti odrastanja centralne figure Petra Đurića.

„Njegova prestupništva, kontinuiran rivalitet sa bratom Ilijom i težnja da pažnju roditelja usmeri ka sebi, vode ga u socijalno osuđujuće stavove okoline, a njegovu porodicu u mogućnost pada ugleda.  Između pročitanih
redova izviru pitanja i konstatacija po tipu potpunog izostajanja individualnog pristupa roditelja Petru, koji ne uči životne lekcije iz porodičnih modela, a što se spontano događa njegovom bratu Iliji. Petar je priča za
sebe, on u predškolskom periodu ima „neki svemir'“ sa dominantnom crnom bojom crteža, njegova svojstva ne pripadaju težnji stereotipa roditeljskih ambicija, da sinovi jednoga dana budu doktori poput njih.

Ilija je međutim, hvaljen, gratifikovan i uspešan.

Jedinstven stav prema deci različitih karaktera roditelji i učitelji često objašnjavaju pravednošću. Oni svojoj deci nude samo jedan model vaspitanja, obrazovanja i očekivanja i time ih, kažu, ne podvajaju. Autorka nas opominje na štetne posledice baš takvog stava“, objašnjava u recenziji Đukić Dejanović

Ona je zaključila da je roman „Delikvent“ koristan i aktuelan. Jednostavan je i pitak, a zadire u ozbiljne psihološke pravne, etičke, sociološke i opšte društvene fenomene.

Prof. dr Goran Maksimović, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Nišu, rekao je da roman „Delinkvent Hane Dinčić, kroz vešto vođenu naraciju i dobru psihološku motivaciju, na lep način opominje, ali i razotkriva koliko je tanka i gotovo nevidljiva linija između ljudskog uspeha i pada, između dobra i zla, kao i između lubavi i mržnje.

„Romaneskno kazivanje nam šalje još jednu važnu poruku,  da se unutrašnjom individualnom borbom, svakako uz nesebičnu polršku porodice, ali i duhovnim pregnućima i sagledavanjem metafizičnih granica ljudske ličnosti, MOGU prevladati svi problemi, nezavisno od toga da li je njihov izvor uslovljen naslednim ili društvenim okolnostima“, napisao je u recenziji dr Goran Maksimović.

Hana Dinčić je rođena u Nišu, 1990. godine, završila je Pravni fakultet u Nišu i školu za rezervnog oficira na Vojnoj akademiji. Ovo je njen drugi roman, prvi je izdala 2017. godine.  Izdavač je Medivest iz Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com