Moja priča

Nišlijka pokrenula proizvodnju domaće testenine po bakinom receptu

Nišlijka Jovana Mitrović Ranđelović, diplomirani ekonomista po struci, pokrenula je sopstveni biznis, proizvodnju domaćih testenina i suvih začina bez aditiva po bakinom receptu. Kako kaže, sada radi posao iz hobija.

Jovana je pre pokretanja ove proizvodnje bila zaposlena u jednoj firmi, prema njenim rečima, radila je u jako teškim uslovima. Iako je diplomirani ekonomista, nije uspela da se zaposli u struci. Rešila je da napusti posao, skupila je hrabrosti i otvorila svoju radionicu domaće testenine u Malči kraj Niša.  Mlada preduzetnca je rođena u Nišu, ali  sa porodicom sada živi na imanju u Malči, gde gaji domaće proizvode pomoću kojih sprema svoju testeninu.

Na pitanje, zašto baš testenine, kaže da oduvek imala ljubav prema testeninima i da je redovno spremala za svoju porodicu i prijatelje i uvek nailazila na njihovo oduševljenje.

“Svi koji probaju uvek su bili oduševljeni i tražio se tanjir više. Prijatelji su me često pitali , jel možeš i nama da napraviš? Tako sam došla na ideju i to je bio moj pokretač za korak dalje, jer sam shvatila da se moja pasta ipak dopada ljudima”, kaže Mitrović.

U našoj porodici se po tradicionalnom receptu ručno, bez upotreba mašina, spremaju testenine i rezanci za supu od domaćih jaja i brašna po receptu moje bake. Na dnevnom nivou zamesim 4-5 kg brašna. Suvi začini se pripremaju u malim količinama, pažljivo biraju i seckaju, zatim suše na niskoj temperaturi oko 20 sati. Suvi začin (domaća vegeta) je jedini na tržištu sa 95% povrća i samo 5% soli, i paradajz sos bez šećera.

“U svojoj skromnoj radionici ona proizvodi  kore za pitu od belog pšeničnog i speltinog brašna, rezanci za supu, taljatele, kore za lazanje, testenina za gulaš. Svi proizvodi su bez aditiva i bez šećera.

Testenine se nutritivno obogaćuju povrćem od kojeg dobiju i divnu, prirodnu boju koja je izuzetno privlačna i interesantna deci“, navodi Ranđelović.

Rezanci za supu od pšeničnog brašna su njen najprodavaniji proizvod, a testenina od speltinog brašna je traženija u odnosu na onu od belog.

Za sladokusce tu je i slatka testenina sa kakaom.

Italijani jedu pastu sa kakaom sa mesom, ali kod nas u Srbiji je ipak ovakva varijanta za desert”.

Sa osmehom kaže da u svaki zames pored brašna i domaćih jaja ubacuje i puno dobre volje, vedrine i ljubavi, sa nadom da svojim kupcima bar delić prenese već pri prvom zalogaju.

Ističe da je njena vizija da se biznis još više proširi i razvije, da u njenoj proizvodnji bude više radnika, da je zadovoljna u kom pravcu sve teče, za sada, ali da bi volela da naiđe na veće interesovanje Nišlija za ove proizvode.

Proizvodi se trenutno prodaju preko interneta na facebook stranici Testenina od davnina i instagram stranici @testeninaoddavnina.

“Sajt je u pripremi, ali sam u potrazi sam i za saradnicima u većim gradovima naše zemlje kako bi proizvodi bili što dostupniji”, kazala je ona.

___________________________________________________________________________________________________

Tekst je deo projekta „Oni osvajaju Niš“ koji je podržan od strane GO Medijana u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. БРАВО ЗА ЈОВАНУ.
    СВЕ ПОХВАЛЕ, ДА ЈЕ ВИШЕ ОВАКВИХ СМЕЛИХ И КРЕАТИВНИХ СВИМА БИ НАМ БИЛО БОЉЕ.
    ПУНО СРЕЋЕ И УСПЕХА У ДАЉЕМ РАДУ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com