Društvo

Nišlijka Jovana dobitnica priznanja za “Najuspešniju ženu u poslu”

Unija zanatlija i preduzetnika regiona južne Srbije u Nišu uručila je Nišlijki Jovani Mitrović Ranđelović priznanje za "Najuspešniju ženu u poslu 2024. godine".

Priznanje koje dodeljuje Unija zanatlija i preduzetnika regiona južne Srbije ima cilj da podrži i osnaži žensko preduzetništvo.

“Uvek je lepo saznanje da neko prati vaš radi i divi mu se. Još lepše je kada priznanje dođe iz vašeg grada i shvatite da imate podršku upravo odatle, od vaših ljudi. Ovo priznanje mi pokazuje i da žene u poslu nisu nevidljive i da im se pruža sve veća pažnja. To je snažna poruka koju je organizator poslao kako bi ohrabrio i motivisao sve žene koje bi želele da pokrenu neko svoje poslovanje”, ističe Jovana.

Foto: Privatna arhiva

Priznanje nije očekivala, jer je, kako kaže, još uvek mali proizvođač, ali i da svaki rad i trud treba nagraditi, što se u njenom slučaju i te kako pokazalo.

Jovana je nedavno bila odabrana za jednu od 100 pobednica na konkursu Pošte Srbije100 uspešnih poslovnih žena iz ruralnih i negradskih područja” koji je bio podržan od strane Privredne komore Srbije.

“S obzirom na to da sam ja jako mali proizvođač, uvek sam mislila da postoje mnogo uspešnije žene sa velikim proizvodnjama, koje više od mene zaslužuju nagrade. Međutim, svaki trud i rad treba nagraditi, i svaka žena koja se usudi da započne nešto svoje, šta god to bilo, treba da slavi sve malene korake koji ipak vode do sigurnog uspeha”, smatra mlada preduzetnica.

Foto: Privatna arhiva

Njeni “maleni koraci” odveli su je put sigurnog uspeha.

Jovana je pre pokretanja ove proizvodnje bila zaposlena u jednoj firmi, a prema njenim rečima, radila je u jako teškim uslovima, o čemu su Niške Vesti već pisale. Iako je diplomirani ekonomista, nije uspela da se zaposli u struci. Rešila je da napusti posao, skupila je hrabrost i otvorila radionicu domaće testenine u Malči kraj Niša. Mlada preduzetnca je rođena u Nišu, ali sa porodicom sada živi na imanju u  pomenutom selu kraj Niša gde gaji domaće proizvode pomoću kojih sprema svoju testeninu.

U radionici u kojoj radi samo sa majkom, testeninu prave po tradicionalnom bakinom receptu, ručno, bez upotreba mašina. Suvi začini se pripremaju u malim količinama, pažljivo biraju i seckaju, zatim suše na niskoj temperaturi oko 20 sati. Suvi začin (domaća vegeta) je jedini na tržištu sa 95% povrća i samo 5% soli, i paradajz sos bez šećera.

Foto: Privatna arhiva

Trenutno ne razmišlja o proširenju asortimana jer bi to zahtevalo ubacivanje industrijskih mašina u proizvodnju, ali i promenilo koncept radionice zasnovane na izradi ručni rađenje testenine.

“Proizvodnji sam se posvetila maksimalno jer ona zahteva svo moje vreme. Za sada se lepo snalazimo mama i ja, s obzirom da ja ne proizvodim testeninu na veliko, posao se može lepo organizovati kada su kupci strpljivi i puni razumevanja. Sve bi bilo mnogo brže i lakše kada bi se testenina proizvodila iz industrijskih mašina, ali domaća testenina je nešto sasvim drugo i nemoguće je napraviti je bilo kako drugačije, osim ručno. To je ono što kupci traže, a što se ne može lako pronaći na policama u marketima”, kaže ona.

Posla ima na pretek, zahvaljujući stalnim kupcima koji su puni strpljenja i voljni da sačekaju baš onoliko vremena koliko treba da testenina izađe iz radionice i stigne do njihovih kuća. Iako je zadovoljna u kom pravcu sve teče, njena vizija jeste da se biznis još više proširi i razvije, da u njenoj proizvodnji bude više radnika i više proizvodnje.

“Trenutno se posao razvio baš onoliko koliko mogu da postignem da odradim. Ovakav vid proizvodnje iziskuje jaku fizičku snagu i treba prepoznati kada dostignete svoj maksimum. Srećna sam jer imam svoje stalne kupce koji redovno kupuju domaće testenine kod mene i plan je da i dalje ispoštujem svakog kupca, svaki dogovor, i pružim im kvalitetan proizvod. Slagala bih kada bih rekla da ne maštam o proširenju proizvodnje i zaposlenju radnika, ali to je za sada samo želja koju gajim u sebi, sa nadom da će se nekada stvoriti uslovi za tako nešto”, završava.

Ukoliko niste probali Jovaninu testeninu, proizvode možete naručiti preko interneta na sajtu, Facebook i Instagram stranici.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com