Društvo

Nišlijka Jelena proslavila 102. rodjendan, a još planinari

Nišlijka Jelena Minardi, najstarija planinarka na svetu i najstarija Nišlijka, proslavila je proslavila je danas u svom domu 102. rodjendan, uz rodjendansku tortu koju je na poklon dobila od gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski.

U prisustvu brojnih novinarskih ekipa Jelena je duvala svećice na torti i zahvalila se na lepim željama za rodjendan koje je dobila od gradonačelnice, koja joj je osim torte poklonila i štapove za planinarenje.


Svim prisutnima poručila je da što više borave u pirirodi i da planinare.

“Svaki odlazak na planinu produžio mi je život za dve godine. Imam brojne zahvalnice, mnogo sam planina obišla. Kada sam imala 96 godina učestvovala sam na fruškogorskom maratonu. Sada ne mogu puno da pešačim, ali predjem dva, tri kilometra. Zdravlje me ne služi više dobro, slabo vidim i čujem”, kazala je Minardi koja iza sebe ima 60 godina planinarskog staža.

Podsetila je da su planinari bili i njen pokojni suprug, kao i snaja i unuk koji su poginuli u saobraćajnoj nesreći.

“Omiljena mi je Radan planina. To jedna tako divna, živa planina. Na njoj se osećam kao preporodjena. Prava lepotica je i naša Stara planina. Ima predivne vodopade. Niko o toj lepoti ne priča, a trebalo bi što više ljudi da zna. Mladi sada sede u kafićima i gledaju u telefone ili negde u daljinu, umesto da odu na planine, da tamo troše svoju energiju”, istakla je Minardi.


Planine, rekla je, ljudima daju snagu i energiju, a oslobadjaju ih negativnih misli.

“Decu vodimo sada na ekskurzije u Grčku i Tursku umesto da ih odvedemo na planine i u planinarske domove. Treba ih voditi tamo, da vide kakva je to divota biti u prirodi i kakve sve lepote ima naša zemlja. Mladi to sada ne znaju”, kazala je Minardi.

Iako ima više od 100 godina Minardi i dalje sama brine o sebi a dan joj počinje tako što uz sinovljevu pomo skuva ručak i opere sudje.

Još kuva slatko, koje izuzetno voli. Volela bi još da čita, medjutim ne vidi dobro, ali se odlično seća svega što je preživela još od najranijeg detinjstva.

“Bila sam četvrti razred Učiteljske škole kada je u našu školu dolazio kralj Aleksandar Karadjordjević. Bio je to jedan divan čovek. Kada je ubijen u Marseju moj drug iz razreda napisao je stihove koje smo postavili u odeljenju. Sećam ih se i dan danas”, rekla je Minardi.

Duvajući svećice na torti, poželela je ne još koju godinu života, već da njen planinarski klub “Preslap” dobije prostorije.

“Prethodni gradonačelnik Bulatović obećao mi je za 100. rodjendan da će klub dobiti prostorije, ali ih nije dobio. Potrebna je jedna prostorija gde bi se članovi kluba okupljali. Gde bi se mladi okupljali. Ja sam živela dovoljno, želim da idem na onaj svet, da budem tamo sa unukom i snajom koji su poginuli u saobraćajnoj nesreći i sa suprugom koji je preminuo 1984. godine”, rekla je Minardi.

Kazala je da, za dug život, veoma bitno da čovek voli i poštuje ljude oko sebe, a pre svega da ima dobru porodicu, jer je porodica najbolji prijatelj svake osobe.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski obećala je najstarijoj Nišlijki da će njen planinarski klub dobiti svoje prostorije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com