Društvo

Nišlijka Jelena predstavlja Srbiju na takmičenju iz robotike

Jelena Zdravković je učenica četvrtog razreda ETŠ “Mija Stanimirović” u Nišu i deo je petočlanog tima koji će Srbiju predstavljati na takmičenju iz robotike koje se održava od od 24. do 27. oktobra u Dubaiju. Ona će na ovom takmičenju koje će okupiti mlade robotičare iz celog sveta braniti boje Srbije, grada Niša i Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović” čija je učenica.

Predstavljaće i svoju opštinu Medijana u kojoj je za nju organizovan prijem upravo zbog njenog odlaska na takmičenje u Dubai. Dobila je nekoliko sitnica za put i sećanje na susret sa predsednikom Gradske opštine Nebojšom Kocićem, ali pomoć budući da ova opština godinama unazad izdvaja sredstva koja su namenjena upravo talentovanim učenicima i studentima kao i takmičarima koji postižu izuzetne rezultete. Jelena kao zamenu za to pokazala kako radi robot sa kojim će otputovati na drugi kraj sveta da “očisti okean”.

Prijem u GO Medijana; Foto: V.P.

“Ovo je samo nastavak politike Gradske opštine Medijana da pomažemo naše talentovane đake, učenike i studente. Naša Jelena Zdravković je jedina predstavnica Srbije južno od Save i Dunava na takmičenju u Dubaiju i koja će nas predstavljati na Međunarodnom takmičenju iz robotike”, kazao je Nebojša Kocić, predsednik GO Medijana. “Naša je želja da pomognemo mladim ljudima kao što je Jelena ali da budemo i njihova potpora , da ih zadržimo ovde svesni toga da će nam oni biti potrebni. Jeleni pomažemo tako što ćemo joj platiti boravak u Beogradu gde će se pripremati za ovo takmičenje, a za to smo izdvojili 22.000 dinara”.

Kocić je dodao da se GO Medijana na svaki način trudi da pomogne i mladim talentima.

“Imamo i Fond Sveta Petka koja brine o našim talentima, uzdvajamo 20.000 dinara za svakog od njih godišnje, a stipendiramo i studenti sa 11.000 dinara na mesečnom nivou”, dodao je Kocić.

Jelena Zdravković

Prema rečima Jelene Zdravković na takmičenju u Dubaiju biće oko 1700 takmičara iz oko 170 zemalja u svetu.

“Pripreme se održavaju u Beogradu, teku po planu i robot je pri kraju, ostalo je samo još par detalja”, kaže Jelena.

Ona objašnjava i šta je očekuje na takmičenju. Za one koji se malo razmeju u robotiku to je malo teža lekcija.

Jelena iz Niša odlazi u Dubai da robotima očisti okean

“Na takmičenju sve ekipe dobijaju jedan zadatak. Ove godine je to simulacija čišćenja okeana od zagađivača. Ekipe se takmiče u dve alijanse koje čine tri različite države koje zajedno nastupaju i bore se da što više i u što kraćem roku očiste okean. Koristimo robote za to koji sakupljaju lopte.Male lopte su mikro, a velike makro zagađivači. Kako ih pomeramo na određne platforme čistimo okean. Naš zadatak je da programiramo robote za priupljanje ovih lopti”, objašnjava Jelana.

Mentori su profesor iz Gimnazije Kreativno pero Vuk Vujović i profesor iz ETŠ “Mija Stanimirović” Goran Lučić koji je moj mentor već nekoliko godina.

“Malo je naporno da svakog vikenda putujem za Beograd i vraćam se da bih ponedeljkom bila u školi, ali ljubav prema robotici uvek pobedi sve pa i umor”, kaže Jelena.

Sa nestrpljanjem očekuje ovo takmičenja. Za nju je to novo iskustvo i velika šansa.

“Veliki je uspeh i samo učestvovati na ovom takmičenju. Dobijamo dosta novog znanja, stičemo nove prijatelje sa svih meridijana koji imaju slična interesovanja kao i mi”, dodaje Jelena.

Za robotiku se zainteresovala koš kao dete mada se u porodici niko ne bavi time. Pobedila je njena radoznalost.

“Oduvek sam volela računare. Dtrašno me je zanimalo kako to računari rade. To je bio razlog i da upišem elektrotehničku školu.Vremenom me svet robotike sve više privlačio”, kaže Jelena.

Od prvog razreda ETŠ “Mija Stanimirović”, takmiči se na raznim poljima. A sada je upisala četvrti. Kaže da u robotici nema mnogo devojaka, ali to je ne sprečava da se dokaže.

“Pa u principu, mislim da nema puno, kao i u celoj školi. Pošto smo mi elektrotehnička škola, ima jako malo devojaka. Tako i u svemu tome, jedina sam u celoj školi koja trenutno radi takve stvari, koja se takmiči iz tih stručnih predmeta”.

Mentor Jelene Zdravković ponosi se svojom učenicom.

“Bilo je lako odlučiti ko će putovati za Dubai. Jelena je najbolji programer u našoj školi. Ona je ispunila sva moja očekivanja. Odrekla se i odmora samo da je vežbala. Kod je napisala vrlo brzo koji je odmah proradio”, kaže nastavnik Goran Lučić.

Jelena iz Niša odlazi u Dubai da robotima očisti okean’

Tekst je deo projekta “Mladi talenti Medijane” koji je podržan od strane Gradske opštine Medijana u okviru raspodele sredstava za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2019. godini

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com