DruštvoKultura

Nišlijka dobitnica II nagrade na konkursu „Dositejevo zlatno pero“

Na nedavno završenom konkursu „Dositejevo zlatno pero“ Nišlijka Petra Nešić osvojila je drugu nagradu za svoj putopis „Kafka natenane“.

Zadužbina „Dositej Obradović” iz Beograda ovu nagradu dodeljuje za najbolje objavljene radove mladih autora od 18 do 35 godina, u okviru književnih vrsta koje je Dositej uveo u srpsku književnost – esej, basna, putopis i kratka priča.

Petra Nešić, dobitnica II nagrade na konkursu „Dositejevo zlatno pero“

Za svoj putopis „Kafka natenane“ Petra je inspiraciju našla u Pragu i Kafkinim delima. U obrazloženju žirija stoji sledeće:

„Kafka natenane“ Petre Nešić ističe se kao svojevrsni putopis u epistolarnoj formi u kojem je autorskom ja, kao adresantu, kao fiktivni adresat poslužio češki pisac Franc Kafka, simbolički indikativan za namereno kulturološko ocrtavanje mape Praga.

Duhovitim evociranjem i komentarisanjem doživljaja, generisanih prilikom obilaska znamenitosti ovostranog boravišta kontroverznog stvaraoca i autora svetskih klasika, poput romanâ Proces ili pripovetke „Preobražaj“, inteligentna putnica pokušava da se saživi sa intimnim osećajem stvarnosti činovnika u osiguravajućem društvu i da efektno sročenim opaskama rekontekstualizuje njegovu stvaralačku sliku sveta.

Ocrtavanjem duhovne mape češke prestonice ova glasnogovornica svoga naraštaja se u odmerenim esejističkim ekskursima upušta u komparativna razlučenja nekadašnjih, odnosno sadašnjih kulturnih modela i habitusa. Pri tome, iznalazi finu ravnotežu između utemeljenog poznavanja faktografskih činjenica i snažne, vrcave i neretko autoironične subjektivnosti, ponikle iz savremenog epohalnog i civilizacijskog miljea, i, tome sledstveno, između književnog jezika i autentičnog generacijskog idioma.”

Petra Nešić, dobitnica II nagrade na konkursu „Dositejevo zlatno pero“

Žiri u sastavu Dušan Ivanić (predsednik), Radomir Putnik, Đorđe J. Janić, Vojislav Jelić i Jana Aleksić jednoglasno je doneo odluku o dodeli nagrada.

Prvo mesto na ovom konkursu pripalo je Tijani Koprivici za ogled „’Od tebe do zemlje, od tebe do zvezda, isto je’ – jedan pogled na poeziju Jovana Hristića“, a treće Šimonu Cuboti za priču „Rejkjavik“. Pored njih, žiri je pohvalio još nekolicinu radova pristiglih na ovaj konkurs.

Petra Nešić članica je Akademskog pozorišta SKC-a u Nišu.

Ovih dana očekuje se premijera predstave „Tajna stare vodenice”, na čijoj je dramatizaciji teksta koautorski radila sa piscem Milošem Petkovićem, po njegovom istoimenom romanu. Takođe, trenutno radi i na predstavi „Patuljci i vile – LETO” u produkciji Niškog kulturnog centra. Pored angažmana na tekstu „Patuljaka i vila – LETO”, Petra je deo i glumačke ekipe.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com