Kultura

Nišlijka Dejana Radanović prva harmnika sveta

Dejana Radanović, student harmonike u klasi profesora docenta Nikole Pekovića na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu, osvojila je prvo mesto na prestižnom takmičenju Svetski trofej održanom 17. novembra u Viktoriji, Kanada.

Svetski trofej u kategoriji World music osvojio je i Nikola Peković sa svojim triom “Art Family” ” koji čine profesori Fakulteta umetnosti docenti Nikola Peković i Andrija Minčić i saradnik Nikola Cvetković. Tako su se po prvi put u istoriji Svetskog kupa, dugoj 68 godina, student i profesor popeli na pobedničko postolje. Uspehu doprinosi i to da su žiri i publika stajaćim ovacijama pozdravili nastup, što nije praksa na ovakvim takmičenjima.

Foto: Fakultet umetnosti

Stefan Popović je na istom takmičenju zauzeo treće mesto dok je Stefan Velevski zauzeo peto mesto.

“Utisci sa takmičenja su zaista divni. Ovo je takmičenje na jednom visokom, svetskom nivou, počev od organizacije do samih učesnika. Bila je čast svirati i predstaviti Fakultet umetnosti, državu i sebe svirajući najeminentnijim ljudima iz sveta harmonike i svirati na jednoj takvoj velikoj sceni. Drago mi je da sa sobom nosim puno lepih uspomena i poznanstava kojih ću se uvek rado setiti”, kaže Dejana Radovanović i dodaje:

“Za jedan ovakav događaj čovek se sprema kroz čitavo svoje školovanje. Svakako, poslednjih godinu dana obeležio je intenzivan trud i rad, koji uključuje višesatno svakodnevno vežbanje, jaku mentalnu pripremu, ali i puno odricanja i borbe sa sopstvenim mislima i emocijama. Velika podrška porodice, kolega, prijatelja i mnogih profesora mi je pomogla da istrajem u ovoj misiji i dođem do svog cilja”.

Nikola Peković je prezadovoljan uspehom svojih studenata na ovom prestižnom svetskom takmičenju. Niški studenti su ovom prilikom pokazali da se nalaze u samom svetskom vrhu i da su najbolji među najboljima.

„Moji studenti su napravili veliki uspeh na Svetskom trofeju harmonike. Uložili su mnogo truda i napora da bi stigli do cilja. Malo je devojaka u istoriji ovog takmičenja koje su kao Dejana Radanović uspele da pobede i ostave snažan utisak na žiri. Stefan Popović je zauzeo treće mesto dok je Stefan Velevski kao najmlađi takmičar zauzeo peto. Da bi se ostvario jedan ovakav uspeh potrebno je održati mnogo više časova, tako da su studenti imali nastavu i za vreme letnjeg raspusta jer sama priprema zahteva veliko odricanje i požrtvovanost”, kaže Nikola Peković koji je i sam nekoliko puta do sada učestvovao na ovom takmičenju osvajajući prva mesta.

Foto: Privatna arhiva

Istorijski je značajan momenat da su se profesor i dva studenta popela na pobedničko postolje.

“Kao profesor ponosan sam na naš zajednički uspeh jer kada ste okruženi vrednim, talentovanim, nasmejanim i marljivim ljudima, vaš posao je mnogo lakši. Mislim da će ovi rezultati pozitivno uticati na poziciju naše zemlje i Fakulteta umetnosti u svetskim umetničkim krugovima”, dodaje Peković koji ne krije ni to da je ponosan i na pobedu trija „Art Family“ na Svetskom trofeju harmonike u kategoriji “World music”.

“Žao mi je samo što moja sestra Bojana Peković, lider ove grupe, nije na vreme dobila vizu pa je bila sprečena da krene sa nama u pohod na ovaj jedinstveni pehar. Morali smo za kratko vreme da promenimo koncepciju nastupa koji su do tada bili obojeni zvucima gusala i Bojaninim glasom. Imajući u vidu da moji prijatelji Andrija Minčić i Nikola Cvetković nastupaju već duže vreme sa nama, ne samo da su uspeli da nadomeste Bojanino odsustvo, nego smo kao tim, uz jednoglasnu odluku žirija pobedili na jednom od najvažnijih takmičenja za harmoniku u svetu”, kaže Peković.

Za 20 godina iskustva na različitim takmičenjima nije doživeo da publika i žiri ustanu i ovacijama pozdrave nastup.

“To nije praksa, a nama se dogodilo i osećaj je neprocenjiv. Svi članovi trija “Art Family” rade na Fakultetu umetnosti u Nišu i čast je kada znate da ste dostojanstveno predstavili svoju državu, grad i fakultet sa kojeg dolazite”, ističe on. “Ovom prilikom želim da se zahvalim Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, Fakultetu umetnosti u Nišu kao i našim domaćinima u Kanadi bez čije pomoći bi naš odlazak na ovo prestižno takmičenje bio mnogo teži”, kaže Nikola Peković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com