Društvo

Nišlije zadovoljnije brakom od Nišlijki

Skoro 70 odsto anketiranih Nišlija i Nišlijki zadovoljno je brakom i bračnim partnerom, pri čemu su muškarci zadovoljniji brakom u odnosu na žene, pokazalo je istraživanje kvaliteta bračnih odnosa koje su uradili psiholozi Sigurne kuće u Nišu, a kojim je obuhvaćeno 300 osoba.

Istraživanje je obuhvatilo uglavnom osobe starosti izmedju 30 i 40 godina, i uglavnom one koje su u braku kraće od pet godina.

Psiholog Sigurne kuće Maja Todorović izjavila je da je istraživanje medju gradjanima Niša pokazalo da na procenu kvaliteta bračnih odnosa ne utiče obrazovanje partnera, ali utiče zaposlenost i materijalna obezbedjenost.

“Oko 80 lica koja su učestovovala u istraživanju je zaposleno i oni su kvalitet braka ocenili kao viši. Očigledno je da nedostatak novca dovodi do konflikta i nezadovoljstva kod partnera”, istakla je Todorović.

Ona je kazala da je medju osobama koje su zadovoljne brakom više muškaraca nego žena, što se može tumačiti time da žene imaju veća očekivanja.

“Oko 75 odsto ispitanika smatra da na kvalitet bračnih odnosa utiče kvalitet seksa u braku”, izjavila je Todorović.

Po izjavama učesnika istraživanja, dodala je Todorović, do nesuglasica u braku najčešće dolazi prilikom raspodele porodičnih finansija i prilikom vaspitanja dece.

“Muškarci su se uglavnom izjašnjavali da im kod partnerki smeta ljubomora, tvrdoglavost i nervoza, dok su žene navodile da im smeta nedostatak inicijative partnera, nedostatk razumevanja, večernji izlasci i preterano provodjenje vremena na internetu”, kazala je Todorović.

Ona je kazala da je istraživanje pokazalo i da mladji partneri u mnogo većem procentu navode da zajedno obavljaju kućne poslove.

“Oko 60 odsto muškaraca je odgovorilo da su podjednako uključeni u kućne poslove, a ovaj podatak navodi 35 odsto žena. Moguće je da se radi o njihovoj različitoj percepciji uključenosti, a moguće i da su muškarci davali socijalno poželjne odgovore”, rekla je Todorović.

Prema njenim rečima, ispostavilo se i da su brakom zadovoljniji oni partneri koji su se pre venčanja zabavljali duže od godinu dana, što se može objasniti time da su u periodu zabavljala bolje upoznali partnera i izostalo je razočarenje u braku.

Direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić kazala je da je istraživanje uradjeno u cilju smanjenja nasilja u porodici i poboljšanja kvaliteta partnerskih odnosa.

Ona je istakla da dobar brak ne nastaje tek tako već se gradi, ali ljudi uglavnom odbijaju da prihvate da imaju problem u braku i da je to problem na kome treba raditi.

“Za neke druge, mnogo manje značajne stvari mnogo će se lakše odlučiti da potraže pomoć stručnjaka nego kada su u pitanju problemi u braku. To je velika šteta jer je moguće napraviti promene i unaprediti partnerske odnose”, izjavila je Šćekić i podsetila da u Nišu bračno savetovalište radi u okviru Centra za socijalni rad.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com