Društvo

Nišlije u Trebinju

U oazi zelenila, u podnožju plaline Leotar, nalazi se grad Trebinje, grad koji odiše duhom Mediterana i smatra se jednim od najlepših u Republici Srpskoj. Upravo u Trebinju održan je Sabor meštana Konjica u organizaciji udruženja Konjičana. Raseljeni Konjicani danas žive u Americi, Kanadi i Australiji, ali i u Gackom, Bileći, Nevesinju i Višegradu. Čast da prisustvuju ovom Saboru imali su predstavnici nekadašnjeg udruženja Srba za pomoć Republici Srpskoj i Srpskoj Krajni i predstavnici Konjičana koji žive i rade u Nišu. Ne zaboravlja se velika pomoć niških lekara u toku ratnih dejstava 90-tih koji su na Boračkom jezeru osnovali ratnu bolnicu, pomoć u hrani i lekovima i sve se to do danas pamti, neguje i ne zaboravlja. Domaćin Sabora bio je predsednik Udruženja boraca Konjičana, Zoran Pologoš.

Foto: Tomislav Santrač

“Radujem se Nislijama, jer to su naši prijatelji do kraja života. Konjički narod je doživeo jednu tragičnu sudbinu i oni su dvostruki gubitnici. Proterani su sa svojih ognjišta, odbranili su svoju teritoriju srpske opštine Konjic od Bjele, Boraka i Boračkog jezera, ali tim nesretnim Dejtonskim sporazumom, ta teritorija pripala je Federaciji Bosne i Hercegovine nipodaštavajući 383 žrtve koje su pale za odbranu te teritorije. Mi pamtimo one koji su nam pomagali u najtežim vremenima i uvek na naša druženja pozivamo naše nišlije, koji su nam pomagali u tim najtežim vremenima, dolazali i bili uz nas, spašavali naše živote i ja kao jedan od učesnika tih događaja, upravo niškim lekarima mogu da zahvalim za svoj život. 19. Aprila 1993. u selu Bjela bio sam ranjen prilikom izvlačenja svog druga iz misnkog polja. Niški lekari na čelu sa Giletom Ljubenovićem, spasili su mi život”, kaže Pologoš.

U delegaciji iz Niša bili su doktori Dragoslav Bošković i Miladin Radovanović, Zoran Lozo i Milijan Andrić, nekada Konjičani, a sada Nišlije i novinar Tomislav Santrač. Svi oni su bili domaćini nedavno u Nišu predstavnicima Boračke organizacije Konjičana.

Foto: Tomislav Santrač

“Naravno. Mi smo jedan narod i mi smo zahvalni našoj braći iz Niša i bili smo nedavno na 20-toj godišnjici bombardovanja i oduševljeni smo samim prijemom i rado ćemo se uvek odazivati svakom pozivu”.

Doktor Dragoslav Bošković ne krije emocije i zadovoljstvo, pre svega pozivom, a i prijemom, naročito toplinom dočeka u Trebinju.

Foto: Tomislav Santrač

“Nama je drago to viđanje jer smo u prilici da se sretnemo sa poznatim licima, a prošlo je već 27 godina od prvog dana kada smo mi došli na Boračko jezero, a 24 kada smo sa narodom napustili teritoriju Hercegovine. Inače, uz bolnicu na Boračkom jezeru prošlo je četrdesetak niških lekara, tehničara i medicinskih sestara. Svako od njih dao je ogroman doprinos u lečenju i spašavanju boraca i meštana. Mnoga su prijateljstva stvorena i ona traju do dana današnjeg. Pričaju se stare priče, evociraju se uspomene, a krene i po koja suza”, kaže Bošković.

Foto: Tomislav Santrač

Pored ogromnog i nezaboravnog gostoprimstva, domaćini su dragim gostima iz Niša uručili su zahvalnice za bratsku pomoć stradalom srpskom narodu iz Konjica. I vaš reporter je dobio ovo priznanje, jer je u više navrata izveštavao sa ovog, ratom zahvaćenog, područja i učestvovao u ratnim dejstvima. Zahvaljujući Turističkoj organizaciji Niša, uzvraćeno je poklonima za nezaborav i nova druženja.

I Trebinje, grad prebogate istorije, manastira, pesama velikog Jovana Dučića, grad lepote, meke duše i punog srca očekuje nove susrete. Blagi vetar nosi ga kao bleštavi kolut dana i ostavlja napukle želje. Tako se zapale zore i postane večnost. Odzvanja misao i želja za sećanjem i tako traje priča, koju smo negde u srcu, tamo nekih godina počeli pisati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com