Društvo

Nišlije u Grčku na more, njihovi vespaši “krstare” našim sokacima – Vespa dani u Nišu

Prve vespe još pedesetih godina prošlog veka krstarile niškim ulicama

„Serbian Vespa days 2022“ uveliko traju u Nišu, pored brojnih aktivnosti centralno dešavanje je u subotu 25. juna u niškoj Tvrđavi, kada će gradom prodefilovati 200 vespi.

Manifestaciju organizuje Vespa klub “Naissus”, koji ove godine proslavlja jubilej, deceniju postojanja.

Ljubitelji Vespe, vozači iz Srbije i iz inostranstva već su u Nišu, a naši sugrađani već su navikli da klub “Naissus” godinma unazad okuplja vespaše iz celog sveta pa je tako i ovog leta.

U petak su vespaši obišli najznaćajnije kulturne i istorijske spomenike Niša i okoline, a u subotu je nakon vožnje 200 vespi ulicama Niša, glavni celodnevni program je u subotu u Tvrđavi.

“Ove godine smo postigli apsolutni rekord, ponosni smo na to. Očekujemo 200 gostiju iz čitavog regiona. Grci su najbrojniji, njih 70 je tu a tu su i Rumuni njih 20, Makedonci i Bugari”, kaže za Niške Vesti Ivan Žikić, PR Vespa kluba “Naissus”

Deo centralnog dešavanja je i izložba, koja je zakazana za subotu, 25. juna u 14 sati u holu Istorijskog arhiva Niš – VESPOM KROZ VREME. Autor izložbe je Slavoljub Stanković, jedan od osnivača kluba Naissus i počasni predsednik.

Foto: Ivan Žikić

Na izložbi će biti predstavljene fotografije i eksponati koji bacaju drugačije svetlo na fenomen vespi. Ovo motorno vozilo, pored svoje svakodnevne primene, vremenom je dobilo kultni i statusni karakter, a više od sedam decenija od prvog pojavljivanja i danas privlači pažnju građana, kako u svetu tako i kod nas. Kada su se pojavile prve vespe na ulicama Niša i bivše Jugoslavije, kako su od prvih pojava do danas išle ulicama našeg grada, ko su ljubitelji vespi i kakva je njihova sub-kultura, kao i mnoge druge zanimljivosti možete videti kroz izložbu koja će biti predstavljena niškoj javnosti u subotu.

“U Nišu su vespe počele da se voze pedesetih godina prošlog veka, kada su iz iz Italije, tačnije iz Trsta donosili sinovi železničara, jer ih tada nije bilo u Srbiji. Vespa nije samo brend – ona je način života. Vespa nije samo prevozno sredstvo, ona nosi dozu nostalgije i romantike”, kažu iz ovog popularnog niškog kluba.

Vespaši u Nišu; Foto: Ivan Žikić

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com