Društvo

Nišlije traže studiju opravdanosti centralizacije aerodroma

Inicijativa “Ne damo niški aerodrom” zatražila je danas da se uradi nezavisna studija ekonomske opravdanosti i uticaja predloženog modela centralizacije aerodroma u Nišu, kao i drugih različitih mogućih modela upravljanja aerodromom.

“Studija bi morala da uključuje ne samo zatvorenu finansijsku analizu funkcionisanja aerodroma u Nišu, već i analizu uticaja svakog od modela na lokalni i regionalni ekonomski i društveni razvoj, kao i analizu uvećanih troškova putovanja avio-saobraćajem koje će podneti gradjani ukoliko dođe do prebačaja saobraćaja na beogradski aerodrom”, istaknuto je u saopštenju Inicijative “Ne damo niški aerodrom”

U saopštenju se dodaje da postojeća istraživanja i analize, kao i finansijski izveštaji aerodroma, ukazuju na značajne uspehe postojećeg modela upravljanja niškim aerodromom, pa otud i pitanje zašto se jedan uspešni model zamenjuje neizvesnim, neistraženim i centralističkim modelom upravljanja.

“Tek nakon ovih analiza se može pristupiti javnim raspravama i naći rešenje koje je opravdano i sa aspekta budžetske potrošnje, najpovoljnijeg uticaja na ekonomiju u regionu, kao i mogućnost lakog pristupa aviosaobraćaju gradjana Južne i Istočne Srbije. Svaka odluka doneta bez ovih podataka je nekompetentna i neodgovorna”, rečeno je u saopštenju.

Predstavnici Inicijative “Ne damo niški aerodrom” su takodje podsetili da je način na koji se trenutno predlaže poklanjanje aerodroma centralnom nivou vlasti takav da nema nikakvih pisanih obaveza koje preuzima Republika u odnosu na razvoj aerodroma, a uticaj ovakve odluke na budžet i život grada svakako ne može biti povoljan.

“Podsećamo da medjunarodna istraživanja pokazuju da lokalni i regionalni aerodromi stvaraju 4 do 7 radnih mesta u lokalnoj ekonomiji na svako novo jedno radno mesto na aerodromu. Zato i veliki broj lokalnih samouprava i regiona u svetu subvencioniše rad svojih aerodroma kako bi obezbedile rast ekonomije”, navedeno je u saopštenju Inicijative.

Predlozi koje daje opozicija (referendum), rečeno je u saopštenju, interesantni sa aspekta čuvanja vlasništva aerodroma na nivou gada Niša, ali ipak, inicijativa ima drugačije zahteve.

“Zahtevamo da Skupština grada Niša odbije predlog Gradskog veća u vezi sa poklanjanjem aerodroma centralnom nivou vlasti, da gradonačelnik Niša i članovi Gradskog veća daju ostavke zato što su brzopleto i bez adekvatnih informacija bili spremni da poklone aerodrom, i da se uradi nezavisna analiza ekonomske i društvene opravdanosti centralizacije niškog aerodroma”, naglašavaju u Inicijativi.

Prema mišljenju predstavnika Inicijative, ukoliko bi se ovi zahtevi ispunili, referendum bi postao suvišan, a otvorio bi se prostor za javnu, demokratsku i informisanu debatu zasnovanu na argumentima, a ne mišljenjima.

Inicijativu Ne damo niški aerodrom čine Miloš Bošković (inicijator protesta), Udruženi pokret slobodnih stanara, Media i reform centar, Proaktiv i Nacionalna koalicija za decentralizaciju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com