Zdravlje

Nišlije sve više kupuju maske protiv aerozagađenja, ali i one koje štite od virusa

Maske protiv aerozagađenja, ali i jednokratne hirurške maske koje pomažu u zaštiti od gripa i virusa sve više se prodaju u niškim apotekama.

Upravnica apoteke “Ćele Kula” Branislava Jovanović, kaže da se maske kupuju u velikim količinama i da ne postoji neko pravilo, kupuju ih i mlađi i stariji građani, ali se često kupuju i deci.

Foto: M.K.

“Mi smo pre par nedelja dobili maske protiv aerozagađenja, to su maske sa posebnim filterima koje štite zapravo od  prašine , mikro čestica i koje su aktuelne zbog povećanog aerozagađenja. Međutim, povećan je i broj građana obolelih od gripa, ali i drugih virusa te je povećana i potražnja i za standardnim hirurškim maskama”, kazala je Jovanović.

Ona je dodala, da maske pomažu i da je potrebno da se koriste, maske protiv aerozagađena u najkritičnijim delovima dana, a obične hirurške maske kada boravite u prostorijama gde postoji veći rizik od prenosa virusa, poput Doma zdravlja, javnih mesta gde se okupljaju ljudi u zatvorenim prostorijama kao i na otvorenom.

“Maske protiv aerozagađenja mogu da se nose u kontinuitetu osam sati, ukoliko u toku dana, stavite masku samo na sat vremena, onda je svakako možete koristiti i sutra, a najduže osam dana. Ove druge maske su jednokratne i posle korišćena bilo bi preporučljivo da se bace”, rekla je Jovanović.

Foto: M.K.

Cena maski protiv aerozagađenja je 140 dinara, cena maski za jednokratnu upotrebu je 18 dinara.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com