Društvo

Nišlije sprečile gradnju dalekovoda, intervenisala policija i komunalna milicija

Stanovnici niškog naselja Brzi Brod nisu danas dozvolili nastavak gradnje dalekovoda nadomak njihovih kuća, škole i crkve, zbog čega je intervenisao veliki broj pripadnika niške policije i komunalne milicije. Policajaca i policijskih automobila i kombija bilo je u samom Brzom Brodu, ali i na prilazima naselju.

Posle skoro tročasovnog ubedjivanja, policajci i komunalni policajci su se povukli, a sa gradilišta su otišli i radnici i kamion izvodjača radova.

Zbog najavljenog nastavka radova, pojedini meštani Brzog Broda još sinoć su na gradilištu postavili šatore i u njima prenoćili, a ujutru su im se pridružili ostali stanovnici, njih stotinak, medju kojima je bilo puno majki i očeva sa malom decom.

Tokom okupljanja nije bilo incidenata, a gradjani su negodavali jedino kada je komunalna milicajka zapretila da će pozvati Centar za socijalni rad zbog navodne zloupotrebe dece.

Okupljeni meštani su poručili da se ne plaše i da ne zloupotrebljavaju decu, već da se bore upravo za zdravlje svoje dece.

Istakli su da nemaju ništa protiv gradnje dalekovoda, ali pod uslovom da bude izgradjen podzemno, kao što je to planirano u ostalim delovima grada.

Stanovnik Brzog Broda Dragan Radosavljević rekao je da nije u redu da se ljudima preti zbog toga što mirno stoje na zemljištu koje je nekada bilo u vlasništvu tog naselja, a sada u vlasništvu grada.

“Ne plašimo se sankcija, mi se borimo samo za zdravlje dece, ni za šta drugo. Ovo je upotreba policije protiv naroda, protiv dece. Zar to ima smisla”, zapitao je Radosavljević.

Radoslav Jovanović je istakao da je na prostoru na kojem Elektromreža Srbije (EMS) namerava da gradi dalekovod još pre 50 godina planirana gradnja puta koji će predstavljati alternativu sadašnjem putu od Niša do Niške Banje i puta za Zaječar.

“Trenutno Niš nema alternativu. U slučaju havarije na putu ka Niškoj Banji ili kada mi demonstriramo, staje potpuno saobraćaj. Da ne pričamo što su na tom prostoru svakodnevno deca iz vrtića i škole”, rekao je Jovanović.

Prema njegovog mišljenju, stanovnici Brzog Broda trebalo bi da pokrenu inicijativa za smenu gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, jer se ne bori za interese meštana.

“Bili smo kod gradonačelnice na sastanku zbog dalekovoda, ali nama je pričala jednu priču, a čim se udaljila pričala je drugu.”, rekao je Jovanović.

Stanovnica Brzog Broda i redovni profesor niškog Univerziteta Jasmina Radosavljević izjavila je da EMS tvrdi da je sve što se odnosi na gradnju dalekovoda u tom naselju uradjeno po zakonu, ali da to nije istina.

“Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu kaže da tehničku komisiju koja procenjuje uticaj mogu da sačinjavaju ljudi koji su iz te naučne oblasti. Prema našim saznanjima jedan član komisije bio je ekonomista. Da li on može da priča o elektromagnetnim zgračenjima. Pitanje je i koje su struke druga dva člana komisije”, kazala je Radosavljević.

Ona je dodala da je zakon prekršen i time što je studiju uticaja na životnu sredinu radio Elektroistok, što predstavlja sukob interesa jer je to “ćerka firma” Elektroprivrede Srbije.

Prema njenim rečima, istekle su i mnoge dozvole koje je EMS dobijao od javnih preduzeća, izmedju ostalog i dozvola od Zavoda za zaštitu prirode.

“Govore nam o zloupotrebi deci, a zar nije zloupotreba dece izgradnja dalekovoda velike snage iznad njihovih glava”, upitala je Radosavljević.

Zbog izgradnje dalekovoda snage dva puta 110 kilovolti, stanovnici Brzog Broda više puta su protestovali u proteklih mesec dana i blokirali saobraćaj na Bulevaru svetog cara Konstantina koji povezuje Niš i Nišku Banju.
Meštani su rupu namenjenu električnom stubu, vrlo brzo nakon što je iskopana, zatrpali i na tom mestu stavili krst, kao znak da su tu sahranili dalekovod.

Iz Elektromreža Srbije su se u nekoliko navrata oglašavali zbog obustave gradnje radova i isticali da je reč o elektroenergetskom objektu koji je izuzetno važan za snabdevanje čitavog Niša.

U saopštenjima EMS-a rečeno je da su prilikom projektovanja trase dalekovoda poštovani svi normativi i propisi tako da neće biti prekomernog zračenja i neće ugrožavati zdravlje gradjana.

Trasa dalekovoda čija se gradnja planira pored Brzog Broda duga je 3,5 kilometara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Podržavam ovaj narod a da li znaju šta je JOŠ OPASNIJE od elektromagnetnog zračenja od dalekovoda? U pitanju su bazne stanice koje emituju mikrotalasno zračenje. Istražite malo…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com