Društvo

Nišlije slavile krsnu slavu u krugu porodice

Zbog trenutne epidemiološke situacije i upozorenja koja stižu iz Kriznog štaba Nišlije su krsnu slavu Arandjelovdan proslavile, uglavnom, u krugu porodice vodivši računa da za trpezom ne bude više od pet ljudi. Slavu su obeležili onako kako to pravoslavna ckva nalaže, uz ikonu, sveću, slavski kolač, žito i vino. Gostiju nije bilo, a sudeći po rečima nekih od Nišlija ove godine obeležavanju krsne slave nije prisustvovala ni najbliža rodbina.

 

 

„Do ove godine imali smo i do 30 gostiju, slavilo se i po dva dana, ali sada su za trpezom i za vreme slavskog ručka bili samo članovi porodice“ – kaže jedan Nišlija.

„Pripreme su bile uobičajene, sve u nadi da će se situacija poboljšati, ali događaji su se promenili pa smo pripremljenu hranu spakovali u zamrzivač“- dodaje on.

Oni koji su bili redovni gosti na obeležavanju slave kod svojih rođaka ili prijatelja sada su se zadržali samo na čestitanju telefonom.

„Pozivamo prijetelje i čestitamo im krsnu slavu, ali ne idemo na ručak ili večeru. Doduše, i mi i domaćini složili smo se u jednom, da nije vreme ni prilika da mešusobno kontaktiramo u zatvorenom prostoru i da je bolje da se sada strpimo, a  kada sve prođe biće vremena za slavlje“ – kaže Nišlija Slaviša Petrović koji dodaje da će i sam slavu koja se približava, Sveti Alimpije, proslaviti samo sa najužom porodicom i uz slavski kolač.

„Moramo da ispoštujemo mere koje su predložene, a svetac koji je zaštitnik moje porodice neće se ljutiti jer je situacija takva kakva je“- dodaje on.

Mnoge Nišlije nisu otišle ni na slavu kod rođene braće ili sestara.

„Svi su shvatili i razumeli situaciju u kojoj se nalazimo i nisu tu više u pitanju kazne koje su propisane zbog kršenja mera koje su preporučene. Sada svako brine o tome da se ova opaka bolest zaustavi, a jedini način je da smanjimo kontakte“ – kaže Nenad Krstić.

Velike slave tek dolaze, a među njima je i Sveti Nikola, slava koju slavi bukvalno svaki drugi Srbin.Uobičajno se kaže da tog dana jedna polovina Nišlija slavi, a druga odlazi na slavu. Ove godine će biti drugačije bude li prevladala svest o zaštiti zdravlja stanovništva.

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji je stupio na snagu prošlog petka je jasan. Ko organizuje žurku ili slavi slavu sa više od pet osoba u zatvorenom prostoru rizikuje kaznu od 50.000 do 150.000 dinara. One koji prekrše to, komunalnoj miliciji ili inspekciji mogu da prijave i sami građani, a vlasnici stana  platiće kaznu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com