Ekonomija

Nišlije se isključuju sa daljinskog grejanja jer nemaju para

Sve je manje korisnika daljinskog grejanja u Nišu koji podnose zahteve za isljučenje sa toplovoda, kaže Darko Pejčić, tehnički direktor u JKP „Gradska toplana“ u Nišu.

On kaže da je do sada, a juče je bio zadnji dan, stiglo 324 zahteva za obustavu, odnosno privremeno ili trajno isključenje sa daljinskog grejanja što je znatno manje u odnosu na prethodnu grejnu sezonu. Prošle godine, 2018. bilo je oko 430 zahteva, a realizovano je 366. Ove godine će biti znatno manje što se već i pokazalo.

„Uradili smo analizu zahteva kako bismo ustanovili koji su razlozi zbog kojih građani odustaju od daljinskog grejanja“, kaže Pejčić. „Podelili smo sve korisnike koji su podneli zahteve za isključenje sa daljinskog grejanja u osam kategorija i rezultati su jako zanimljivi. Zaključili smo da je čak 49 odsto onih koji su podneli zahtev za isključenje iz fanansijskih razloga. Ljudi jednostavno nemaju para da plate naše usluge i tu ništa ne može da se uradi, kako sa njihove, tako i naše strane. Na drugom mestu se nalaze oni korisnici, njih je oko 30 odsto, koji se isključuju sa daljinskog grejanja jer u stanovima koje imaju niko ne živi te smatraju da je iluzorno da plaćaju zagrevanje stana u kome niko ne živi“, ističe Pejčić.

Postoje i kategorije korisnika ali je njihov procenat znatno manji, koji odustaju od usluga Gradske toplane jer smatraju da će nakim drugim vidom grejanja da prođu jeftinije.

„Zanimljiv je podatak da se samo 3,96 posto korisnika je podnelo zahtev za isključenje jer smatraju da je grejanje loše“, dodaje Pejčić.

Prema njegovim rečima Gradska toplana više nema problema sistemskog grejanja kao što je bilo ranije u nekim delovima grada.

„Sada se svi problemi oko grejanja svode na stanove u suturenima, potkrobljima ili zgradama sa lošom izolacijom. Kada se radi o grejnim instalacijama, toplana ni na to ne može da utiče jer instalacije rade investitiri koji grade zgrade, a toplana ih kasnije samo preuzima i potpisuje ugovor o održavanju. U tom slučaju ne možemo da utičemo na kvalitet grejanja tako da je i za njih, ali i za nas bolje da se usključe sa grejanja“, objašnjava tehnički direktor JKP „Gradska toplana“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com