Društvo

Nišlije se drže tradicije – po badnjak u šumu, a ne na pijacu

Brojni stanovnici Niša su i ovog jutra, tradicionalno, otišli u okolne šume kako bi sami posekli badnjak, iako su pijace u Nišu poslednjih dana bile preplavljene badnjacima i mladim žitom.

Na društvenim mrežama mogli su da se pročitaju i kolektivni pozivi za odlazak u šumu. Aleksandar Maksić rekao je da sa nekolicinom svojih prijatelja uvek na Badnji dan odlazi u šumu po koju hrastovu granu.

“Lakše je na pijaci da se kupi badnjak, ali lepše je kad izadjete u prirodu i sami ga isečete. Obavezno ponesemo malo žita i crnog vina i to zajedno prospemo po drvetu pre nego posečemo grane”, izjavio je Maksić.

Foto: B.LJ.

Nikola Stević je kazao da je od malih nogu sa ocem išao po badnjak i da to i sada čini.

“Donesemo badnjak i za komšije koje su stare pa ne mogu u šumu, a isto kao i mi veruju da badnjak ljudi treba sami da uberu i donesu”, izjavio je Stević.

Foto: B.LJ.

U mnogim selima i mestima nadomak Niša i ovog jutra bilo je organizovanog odlaska meštana u seču badnjaka.

Ekološka udruženja su proteklih dana preko društvenih mreža apelovala da se za badnjake ne seku čitava hrastova stabla, već samo manje grane.

Niška Gradska opština Medijana po tradiciji organizuje danas paljenje badnjaka i lomljenje velike česnice na platou ispred hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene. Ovog popodneva i Gradska opština Pantalej u porti crkve Svetog Pantalejmona takođe organizuje podelu badnjaka i lomljenje Česnice.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. I onda se isece mlado drvo. Unisti se ogroman sumski fond bez razloga. Umesto da se isece grana. Svake godine hiljade i hiljade hrastova.

  2. Ekolozi apeluju, ali avaj ! Novokomponovani u elementu ! Secu celo mlado drvo a staro nestrucno brste, pa se susi ! Koga briga ,vazno da se pohvalimo po komsiluku ! Oni sto su kupili na pijacama i ulicama( takodje divljacki seceno), su nule a oni sto sekirama i motornim testerama seku drvo su frajeri ! Vazno s vino da ga zalio ???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com