Društvo

Nišlije rado odlaze na besplatne preventivne preglede

Osmi je mesec kako se organizuju preventivni pregledi u sto institucija u Srbiji, jedna od njih je i Klinički centar Niš u kojem je do podneva pregledano blizu 600 pacijenata.

Nišlije su imale na raspolaganju kardiološke i oftamološke preglede, kao i laboratorijske analize – merenje nivoa šećera u krvi i analize krvi na tumor markere prostate (PSA) za muškarce, i tumor markere jajnika (CA 125) za žene, svi ovi pregledi organizovani su na četiri punkta, a zbog dobre organizacije nije bilo gužve, kaže Vladan Ćosić, pomoćnik direktora Kliničkog centra Niš.

“Odziv građana je jako dobar, organizacija je dobra i nema gužve, jer se pacijenti ne zadržavaju duže od 10 do 15 minuta”, kaže Ćosić.

Akcije besplatnih preventivnih pregleda, koje Ministarstvo zdravlja organizuje u cilju rane dijagnostike i prevencije bolesti, “naterale su” oko 100 hiljada građana da posete lekara, njih više od dve hiljade upućeno je na dalju dijagnostiku.

Foto: Niške Vesti

Četvrti put su u okviru preventivnih pregleda organizovani i kardiološki pregledi, interesovanje ne jenjava, jer smo na lestvici broja obolelih od ovih bolesti u samom vrhu ističe Tomislav Kostić, direktor Klinike za kardio-vaskularne bolesti.

“Postoji epidemija kardio-vaskularnih bolesti, granica starosti pacijenata se spustila i to je posledica svih faktora rizika koje možemo da promenimo a ne manjamo. Na prvom mestu je pušenje, nezdrav način života, šećer u krvi i povišen pritisak, ovi preventivni pregledi upravo ukazuju na to da pronađeno činioce koji dovode do povećanog kardiovaskularnog oboljevanja”, kaže Kostić.

Za osam meseci koliko akcija traje u Nišu je pregledano više od 10 hiljada pacijenata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com