Društvo

Nišlije protestovale zbog loših uslova u prihvatilištima za pse na jugoistoku zemlje

Članovi Udruženja za zaštitu životinju i građanski aktivisti okupili su se danas na Trgu kralja Milana i zatražili bolje uslove u prihvatilištima za pse u našoj zemlji.

Povod za organizovanje protesta je snimak iz prihvatilišta u Boru koji se nedavno pojavio na društvenim mrežama, a na kojem se vidi se vidi kako žena vadi zaleđene leševe štenaca i pasa bez glave.

U opisu videa se navodi da su životinje brutalno zlostavljane usled čega su preminule. Vojkan Živković, aktivista u oblasti zaštite životinja, rekao je na protestu da stanje u niškom prihvatilištu „ne valja“, ali da se u drugim prihvatilištima na jugoistoku zemlje, kao u Boru, Aleksincu i Kraljevu može najblaže rečeno da opiše kao „horor i katastrofa“.

Foto: B. Lj.

„Psi žive u svom vlastitom urinu i izmetu. Nemaju dovoljno hrane, nemaju kućice, slamu, nemaju ništa. To su bukvalno geta za životinje, gde životinje stradaju u najstrašnijim mogućim mukama“, istakao je Živković.

On je rekao da se prihvatilište u Nišu treba da smatra boljim u Srbiji, ali da psi tamo dobijaju vrlo nekvalitetnu hranu, a kućice za pse su građani sami obezbeđivali, iako JKP „Mediana“ za to dobija novac iz budžeta grada. „Mi ljubitelji životinja tražimo pre svega transparentnost u radu prihvatilišta.

Da u svakom trenutku znamo šta se tamo radi, da li životinje imaju hranu, slamu, da li imaju svežu vodu. Tražimo mogućnost u da u prihvatilištima imamo stalno dva volontera“, izjavio je Živković. Prema njegovim rečima, u niškom azilu ima 50 do 100 pasa, a azil može da se poseti radnim danima od 8 do 13 časova. „U to vreme najveći broj građana radi i ne mogu da obiđu pse. Tražimo otvorene dane, kada bi ljubitelji životinja mogli da se druže sa psima i da ih prošetaju“, naglasio je Živković. Advokat Nina Krstić iz Udruženja „Pit“ rekla je da prihvatilište u Nišu treba da se modernizuje i da se povećaju njegovi kapaciteti, ali da su psi tamo sigurni, nahranjeni i veterinarski zbrinuti.

Foto: B. Lj.

„Imamo više propisa i zakona u toj oblasti koji štite životinje, ali sada imamo na hiljade i hiljade fotografija na kojima se vidi da prihvatilišta ne ispunjavaju propisane uslove i da se u njima ozbiljno narušava dobrobit pasa“, izjavila je Krstić.

Ona je kazala da je potrebno uticati i na podizanje svesti građana i dodala da je koren problema uvek neodgovorno vlasništvo.

„Vlasnici ne sterilišu svoje pse, puštaju ih da se slobodno šetaju i zato imamo veliki broj napuštenih pasa na ulicama i prepunjene zoo higijene“, rekla je Krstić.

Okupljeni građani, njih dvadesetak, kao jedan od velikih problema u Nišu naveli su i stalno trovanje pasa. Prema njihovim rečima, najnoviji slučajevi trovanja pasa zabeleženi su u naselju Pantelej. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski najavila je prošle nedelje da će novo prihvatilište u Nišu biti izgrađeno kao proširenje postojećeg na gradskoj deponiji. Prema njenim rečima, sa tim predlogom saglasna su i udruženja ljubitelja životinja. Prvobitno je bila najavljena gradnja prihvatilišta u blizini sela Duga Poljana u Gadžinom Hanu, zbog čega su protestovali i meštani i ljubitelji životinja.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com