Društvo

Nišlije protestovale i najavile peticiju za usvajanje “Andrejevog zakona”

Stotinak građana Niša protestovalo je danas na Bulevaru Medijana zahtevajući izmenu Zakona o bezbednosti u saobraćaju i strožije kazne za počinioce saobraćajnih prekršaja danas su četvrtu subotu zaredom okupili na Bulevaru Medijana.


Na četvrtom protestu na mestu na kojem je 4. januara “audi” usmrtio Andreja Prekljušaja (12) i Dejana Ilić (48) dok su hodali trotoarom najavljeno je potpisivanje peticije i izrada nacrta zakona koji će se zvati “Andrejev zakon”.
Rečeno je da bi “Andrejev zakon”, pooštravanjem kazni, učinio bi da se stane na put bahatim vozačima, kako se ubuduće ne bi dogodile tragedije poput ove koja je zadesila dve porodice u Nišu.


Nišlija Aleksandar Bakić rekao je da gradjani uz podršku advokata pripremaju nacrt “Andrejevog zakona” koji će saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom tretirati kao krivično delo ubistvo.
“Velika je uvreda za ožalašćenu porodicu, ali i za nas koji se poistovećujemo sa njihovom sudbinom da se ovo što se dogodilo na Bulevaru Medijana naziva saobraćajnom nezgodom ili prekrašajem, kako je to više puta ponovio načelnik Saobraćajne policije u Nišu”, istakao je Bakić.
On je kazao da će izmenama zakona zatražiti da kazna za ubistva u saobraćaju iznosi od 10 do 30 godina.


Bakić je rekao da će zatražiti i oštrije kazne za prekoračenje brzine, jer su, kakao je istakao, neke trenutno važeće kazne “blage i besmislene”.
“Prekoračenje brzine za 70 kilometra na čas u naseljenom mestu sada se kažnjava novčanom kaznom od 100.000 dinara i oduzimanjem dozvole od osam meseci. To znači da onaj ko ima para, “prolazi” bez dana zatvora, a posle osam meseci se vraća u saobraćaj”, izjavio je Bakić.
Prema njegovim rečima, “Andrejevim zakonom” biće zatraženo da se za drastično prekoračenje brzine počinilac kazni oduzimanjem dozvole i trogodišnjom zabranom ponovnog polaganja vozačkog ispita, a ukoliko se uz prekoračenje brzine napravi i prekrašaj predlog je da to bude četvorogodišnja kazna.
Bakić je rekao da su gradjanima Niša pomoć u izradi nacrta zakona ponudili ljudi iz sindikata “Sloga” i advokati i pravnici iz čitave Srbije.
Nišlija Milan Miljković izjavio je da će naredni korak biti potpisivanje peticije koja će omogućiti da nacrt “Andrejevog zakona” stigne do Skupštine Srbije na usvajanje.
Miljković je kazao da će do ponedeljka biti odlučeno da li će za potpisivanje peticije biti organizovani štandovi ili će peticija ići od “čoveka do čoveka”.
Baka tragično nastradalog dečaka Ljiljana Kostadinović izjavila je da su njen unuk i Dejan Ilić šetali trotoarom kada ih je “audi” udario, tako da to što im se dogodilo nikako ne može da se smatra saobraćajnim prekrašajem, već ubistvom.
Na mestu nesreće na Bulevaru Medijana danas je postavljen veliki transparent sa fotografijom nastradalog dečaka i natpisima “Pravda za Andreja” i “Andrejev zakon”.
Na istom mestu postavljen je i transparent sa likom arhitekte Jovane Petković (25) koja je decembra poginula na Bulevaru Nemanjića, kada je u njen auto udario automobil za čijim volanom se nalazio pijani mladić.
Na tom transparentu stoje natpisi “Pravda za Jovanu” i “Stop nasilničkoj vožnji”.
Gradjani nisu danas organizovali protestnu šetnju. Istakli su da će ubuduće “šetati od advokata do advokata” kako bi “Andrejev zakon” što pre ušao u proceduru za usvajanje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com