Kultura

Nišlije predstavljaju Srbiju u Nemačkoj! ANĐELI igrom i pesmom “zagrlili čitav svet” (FOTO + VIDEO)

Spletovi KUD - a "Anđeli" stigli i do Nemačke

Čak trideset folkloraša Kulturno – umetičkog društva “Anđeli” su u Nemačkoj i nastupaju do 10. jula na Internacionalnom festivalu folklora predstavljajući Srbiju na najlepši način – igrom i pesmom. Nišlije će se naći rame uz rame sa ansamblima iz različitih krajeva sveta, poput Poljske, Češke, Estonije, Rumunije i Konga.

Niški folkloraši obići će nekoliko gradova u Nemačkoj gde su im zakazani nastupi. Delić atmosfere sa predstavljanja publici izgleda ovako, a svi očekujemo nastup koji možete da pratite na linku u tekstu.

Iako “Anđeli” nastupaju često i imaju priliku da upoznaju različite kulture, naša zemlja prvi put učestvuje na ovom Festivalu, a sledeća stanica im je Kipar. Kažu da iako su uigrani i na probama dosta vežbaju spletove, poptuno su se predali pripremama za festival.

Defile kroz grad Bautzen; Foto: Privatna arhiva

“Često igramo spletove na probama, ali smo se za ovo, ipak spremali nekoliko meseci, i mnogo ozbiljnije nego inače kao što je i sam međunarodni festival”, kazala je za Niške Vesti, Jovana Ilić, članica KUD “Anđeli”.

Igrati na otvorenom u vrelim letnjim danima u narodnoj nošnji, vunenim čarapama, šubarom i našminkanim licem izuzetno je teško, ali njihova ljubav prema folkloru, ističu, veća je od svega.

Sam program Nišlija trajaće 30 minuta i igra se nekoliko spletova. Spletovi kojima će se predstaviti jesu “Igre iz okoline Leskovca”, “Jelašnica”, “Šopske igre”,  “Timok”, “Pčinja”, “Šumadija”, i  “Šestorak“, a pevači uz pratnju svog orkestra otpevaće pesme  “Fatiše kolo Niške devojke”, “Puče puška” i “Lepe li su nano gružanke devojke” i doprineti da se i nadaleko oseti duh srpske naročito niške tradicije.

Folklorefestival Lausitz 2023; Foto: Jörg Stephan

“Najteže u pripremi je kondicioni deo, treba to izdržati. Jako je naporno, jer svakog dana imamo nastupe, program obuhvata tri nastupa po pola sata”, priča Jovana.

Igrači navode da je folklor svakako jedna od najboljih sportskih aktivnosti, naročito za razvoj deteta, ali i da su ponosni što su deo toga, jer je čitava Srbija prebogata folklorom, pesmama i igrama.

Ono što je sigurno, folklor je jedna pozitivna priča koja svakome donese velika prijateljstva koja se ne zaboravljaju, simpatije, velike ljubavi, druženja, nezaboravne turneje, ali i da ne postoje granice, da treba čuvati svoje, ali i poštovati tuđe.

KUD “Anđeli” osnovano je pod ovim imenom 2008. godine i ima mlađe postave, prve postave i rekreativne grupe.

Internacionalni Festival folklora deo je C.I.O. F., Međunarodne svetske organizacija folklora.

Da naši folkloraši otputuju u Nemačku pomogli su Grad Niš, Opštine Niška Banja i Crveni Krst, tu su i prijatelji ovog društva Bros Auto, prodavnice Čičo ričo, pekara Braško i prodavnica Veljko TS.

Foto: Privatna arhiva

Putem  linka, svi zainterosavani mogu da gledaju nastupe u nedelju 9. jula od 15.30 časova.

Ono što očekujemo iz Nemačke jesu dobre vesti o našim predstavnicima, a ako želite da se i vi nađete u nekoj od narednih vesti o ovim uspešnim mladim ljudima koji predstavljaju Srbiju u svetu – čekaju vas ovi fokloraši u sali za vežbanje jer je upis upravo u toku.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com