DruštvoPolitika

Nišlije podržale izmenu Statuta grada i osnivanje Mesnih zajednica

Predstavnici nevladinih organizacija podržali su ideju osnivanja Mesnih zajednica koju predvidja Nacrt izmena i dopuna Statuta grada Niša koji je danas predstavljen u Skupštini grada Niša.

Nacrt izmena i dopuna Statuta grada bio je minule nedelje tačka sednice Gradskog veća, a o njemu su mogli da kažu svoje mišljenje i gradjani i predstavnici nevladinih organizacija.

Predstavnica NVO „Protecta“ Aleksadra Savić istakla je da bi osnivanje Mesnih zajednica značilo bolju povezanost gradjana sa pojedinim delovima grada.

„Mišljenja sam da bi Mesne zajednice bile dobar način da se gradjani okupe i da daju svoje predloge što se tiče budžeta i bilo kojih problema koji postoje u različitim delovima grada“, izjavila je Savić.

Predstavnik „Niške inicijative“ Srdjan Nonić rekao je da bi formiranjem Mesnih zajednica vlast približila gradjanima, medjutim, nejasno je šta će u tom slučaju biti obaveze plaćenih funkcionera u opštinama.

„Sve opštine u gradu Nišu imaju ukupno više funkcionera i političara nego što ima Skupština grada Niša i svi organi u Skupštini grada Niša. Ukoliko pravimo Mesne zajednice kao jedan korak da se približimo gradjanima, mislim da treba ukinuti opštine, bar njihov politički deo, a da tehnički deo opštine treba da ostane da funkcioniše“, izjavio je Nonić.

On je rekao da je je pod znakom pitanja način finansiranja Mesnih zajednica i da postoji bojazan da će one postati mesto za udomljavanje partijskih kadrova.

Predsednik statutarne komicije Nebojša Randjelović rekao je da je današnja javna rasprava jedan od završnih koraka za usvajanje izmena i dopuna Statuta grada Niša.

„Nakon javne rasprave predlog izmena i dopuna Statuta ide dalje u proceduru, usvaja ga Gradsko veće, daje se na mišljenje nadležnom ministarstvu i nakon toga ide na usvajanje na sednicu Skupštine grada“, rekao je Randjelović.

Predstojećeg četvrtka o Nacrtu izmena i dopuna Statuta grada Niša raspravljaće odbornici i šefovi odborničkih grupa.

Iako je poziv bio blagovremeno upućen gradjanima i nevladinim organizacijama interesovanje je bilo malo, a organizatori skupa to objašnjavaju time da gradjani mogu svoje primedbe i sugestije da pošalju elektronskim putem, što i čine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com