Kultura

Nišlije obeležile smrt pesnika Branka Miljkovića

Kada izgovorimo ime Branka Miljkovića ne pominjemo samo pesnika jer je Branko više od toga. Sa pravom nosi epitet “prince srpske poezije”, ali je on u isto vreme i intelektualac, filozof, posmatrač vremena koje je živeo, prorok poazije oko čijeg se tumačenja i danas vode oštre polomike.

Još za života postao je za mnoge enigma, a to se odnosi i na njegovu smrt od koje prošlo 58 godina i koju svake godine članovi književnih klubova ali i učenici jedine osnovne škole u Srbiji koja nosi njegovo ime obeleže okupljeni ispred Narodnog pozorišta da pored pesnikove biste evociraju njegovo stvaralaštvo.


Tako je bilo i sada, a Savet za kulturno stvaralaštvo Grada Niša je pokrenuo inicijativu da se na prostoru Obrenovićeve ulice, pored spomenika Stevanu Sremcu i njegovom književnom junaku Kalči podigne spomenik ovom velikom pesniku.

“Brankovi stihovi imaju jednu čudnu osobinu da oni poseduju široko polje značenja i da to značenje svako može očitavati iz svog ugla tumačenja. To je poezija koja je bezobalna i vodite računa da se 58 od njegovi smrti ona čita i danas kao da je Branko živ i to je dovoljan dokaz da njegova poezija živi”, kaže Goran Stanković, urednik književnog programa u Niškom kulturnom centru i dodao: “Za 100 ili 200 godina ljudi verovatno neće znati ko je Branko Miljković ali će se tada, kao i danas, citirati njegovi stihovi”.


Mr Hadži Ivan Redi naveo je da Branko Miljković, osim biste na platou ispred Narodnog pozorišta zaslužuje još mnogo više.

“Branko Miljković osim ove biste zaslužuje još mnogo više. Savet za kulturno stvaralaštvo grada Niša je pokrenulo inicijativu da se na prostoru Obrenovićeve, tamo gde su Sremac i Kalča, u njihovoj blizini podigne i spomenik našem najvećem pesniku. Kao simbolično da je krenuo u pohode iz predivne sobe Memorijalne. Verujem da će za godinu dana u Nišu kod Kalče i Sremca stajati i spomenik Branku Miljkoviću”, kazao je Hadži Ivan Redi.


Pored Memorijalne sobe posvećene Branku Miljkoviću i Stevanu Sremcu i osnovna škola koja nosi njegovo ime planira da za Dan poezije otvori spomen sobu.

“Imaćemo jedan kutak u školi koji je posvećen Branku Miljkoviću gde ćemo takođe na jedan poseban način čuvati uspomenu na njega i podsećati svakodnevno naše učenike koliko je on važan”, kazala je direktorka Tijana Ranđelović.


Brankove stihove i stihove o Branku pored pesnika Svetolika Mićevića i Milijane Jovanović govorili su i učenici Pavle Zarkov, Tijana Stevanović, Anđela Stevanović i Lenka Mirčić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com