Društvo

Nišlije obeležile Ivanjdan

Društvo umetnika “Slava” iz Niša pod pokroviteljstvom Gradske opštine Crveni Krst organizovalo je kulturno poetski program „Ivanjski venac“ u niškoj Tvrđavi.

Ovom manifestacijom obeležava se veliki hrišćanski praznik, rođenje Svetog Jovana Preteče i veliko narodno praznovanje Ivanjdan, a okupljenima su, po tradiciji poklanjani venčići. Manifestacija je okupila veliki broj Nišlija, a platenju venčića ptisustvovali su Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga kao i dr Miroslav Milutinović, predsednik gradske opštine Crveni krst.

Foto: V.P.

“Ovo je tradicionalna peta godina kako se ova manifestacija održava. Slavimo Sunce, i rođenje Svetog Jovana Preteče, i ovo je narodni običaj koji se nekada davno izvodio. Pletu se venčići koje žene iz Etno arta pletu i dele prolaznicima, učesnicima programA”, kaže Ružica Petrović, predsednik Društva umetnika “Slava”.

Foto: V.P.

Manifestaciju je otvorio predsednik Gradske opštine Crveni Krst Miroslav Milutinović, a u toku programa venčići su deljeni prolaznicima i učesnicima. Ove godine preovladavao je muzički deo s obzirom na to da je u davna vremena pletenje venaca pratilo pevanje, izvornih i niških pesama.

„Reč je o jednom od najvećih hrišćanskih praznika, a narod koji ne gaji svoje običaje, narod koji nema svoju duhovnost, takav narod neće imati ni svoju budućnost“, istakao je dr Miroslav Milutinović, predsednik GO Crveni Krst.

Ovaj praznik prati i niz običaja kao što je branje lekovitog bilja od kojeg su se pravili venčići koji su potom čuvani u kući kao zaštita od bolesti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com