DruštvoKultura

Nišlije najbolje u Strazburu! „IUSTITIA“ pobednik Trans-evropskog takmičenja u simulaciji suđenja

U Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu održano je X Trans-evropsko takmičenje u simulaciji suđenja, u organizaciji Civil Rights Defenders. U finalu takmičenja su se sastala dva tima – “Iustitia” (Niš, Srbija) i “Schjødt” (Oslo, Norveška). Nakon što su se timovi takmičili u dva susreta, sudije su proglasile ovogodišnjeg pobednika – “Iustitia” iz Niša.

Ekipu u sastavu Maša Božinović, Anabela Saćipović, Mina Savić, Isidora Milenković, Milica Ranđelović i Vojin Ilić, pripremali su prof. dr Ivan Ilić i Dimitrije Andrejić. Takmičenje je održano u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, pred većem sastavljenim od troje sudija Evropskog suda za ljudska prava, Ivanom Jelić, Lorraine Schembri Orland i Erik Wennerstrom.

Trans-evropsko takmičenje u simulaciji suđenja okuplja pobednike Regionalnog takmičenja u simulaciji suđenja za jugoistočnu Evropu i pobednike Nordijskog takmičenja u simulaciji suđenja. Nakon meseci napornog rada i priprema, timovi su se sastali u Strazburu pred Evropskim sudom za ljudska prava kako bi predstavili svoje veštine u oblasti ljudskih prava i prezentovali slučaj u stvarnom sudskom okruženju.

Foto: IUSTITIA Niš

Regionalno Moot Court takmičenje je prvi put organizovano 2007. godine, a inspirisano je nordijskim Moot Court modelom, čija tradicija seže još od 1984. godine. Trans-evropsko takmičenje u Strazburu održava se od 2013. godine. Takmičenje uključuje pisane podneske i simulacije suđenja pred većem sudija Evropskog suda za ljudska prava koji se bavi aktuelnim pitanjima ljudskih prava.

Foto: IUSTITIA Niš

Civil Rights Defenders (crd.org), osnovana 1982. godine, je međunarodna nevladina organizacija za ljudska prava sa sedištem u Švedskoj, kancelarijama i zaposlenima širom sveta. Partneri su i podržavaju branitelje ljudskih prava koji rade u nekim od najrepresivnijih regiona sveta na četiri kontinenta. Kroz zagovaranje, sudske sporove i javne kampanje, unapređuju ljudska prava na globalnom nivou.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com