DruštvoSport

Nišlije na sastanku evropskih izviđačkih saveza

Izviđački centar u predgrađu Beča, Medling u periodu od 9. do 11. novembra bio je mesto okupljanja izviđača iz svih delova Evrope.

Sastanak radnih grupa poznatiji kao “Overture Diversity Network Meeting” imao je za cilj da poveže izviđače i prezentuje aktivnosti koje se tiču pomoći manjinama, migrantima, socijalno ugroženim delovima i neizviđačkim sredinama, školovanju mladih izviđača o primeni mirovnih alata u proteklih godinu dana.

Predstavnici Saveza izviđača Srbije su bili Dušan Đorđević načelnik Saveza izviđača grada Niša, član odreda izviđača “Josif Pančić”, i Olivera Draško, vođa čete iz odreda izviđača “Lola” iz Niša sa još 30 učesnika iz nacionalnih izviđačkih asocijacija Škotske, Irske, Engleske, Portugala, Danske, Norveške, Finske, Austrije, Lihtenštajna, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Italije, Litvanije i Belgije.

“Velika je čast učestvovati na ovako velikom događaju. Upoznala sam dosta iskusnih izviđača koji već dugi niz godina učestvuju u ovakvim i sličnim projektima. Poznato je da su izviđači osobe vedrog duha, spremni na pomoć i drago mi je da kao takvi imamo bitnu ulogu u vaspitanju mladih“, ističe Olivera Draško.

Dušan Đorđević, načelnik Saveza izviđača grada Niša, je dodao da Savez izviđača Srbije dosta radi na bezbednosti svojih članova tokom izviđačkih aktivnosti, pre svega na opštu bezbednost, a tako i na diskriminaciju, vršnjačko nasilje, govor mržnje, rasizam i nacionalizam.

“Izviđači u Srbiji otvoreni su za sve članove bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, pol, fizičke i mentalne sposobnosti. Za nas kao zemlju je vrlo važno da učestvujemo i učimo jedni od drugih, jer ćemo tako uvek imati inovativne ideje i uspešne programe za vaspitanje dece i omladine”, ističe je Načelnik Saveza izviđača grada Niša.

Ova aktivnst predstavlja sastavni deo realizacije Projekta „Izviđaštvo za mir“, koji se sprovodi pod Pokroviteljstvom grada Niša, te će zaključci sa ovog sastanka koristiti u daljem radu izviđačima Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com