Društvo

Nišlije iz Amerike ne zaboravljaju svoj Niš

Posle uspešne predaje pomoći Dečijoj klinici u Nišu, od Srba u Americi stigla je još jedna pomoć Kliničkom centru u Nišu. Sada je srpska dijsapora u Americi prikupljala pomoć za opremanje centralne kuhinje za decu u KC Niš. Novac je skupljen preko Humanitarnog fonda četiri kola srpskih sestara pri četiri srpske pravoslavne crkve u Zalivu oko San Franciska.

“Molbu da pomognemo oko opremanja centralne kuhinje za decu u JC nIš dobili smo od glavne sestre Gordane Dragošev. Pomoć je skupljena među Nišlijama koji žive u Zalivu oko San Franciska, u Arizoni, od jedne porodice Nišlija iz Toronta, jedne novosadske porodice iz Zaliva i jednog Beograđanina iz Oklahome. Interesantan je podatak da su svi darodavci iz Niša diplomirali na Elektronskom fakultetu u Nišu”, kaže Mirjana Petrović koja sa porodicom već odavno živi u Americi, ali ne zaboravlja svoj Niš.

Foto: V.P.

“U prikupljanu novca pomogao je i Humanitarni fond četiri kola srpskih sestara pri četiri srpske pravoslavne crkve u Zalivu oko San Franciska. Četiri kola srpskih sestara organizuju svečane ručkove na kojima se skuplja pomoć za ugroženu decu, siromašne porodice i institucije kao što su bolnice, sirotišta, narodne kuhinje u svim srpskim zemljama. Veliku pomoć nam je pružila protinica Ljiljana Bunjević čiji se suprug, prota Dušan Bunjević, u svojoj mladosti, pre i na početku Drugog svetskog rata, školovao u Nišu. Iz Humanitarnog fonda je donirano 1000 dolara tako da je ukupno skupljeno 3800 dolara”, kaže Mirjana.

Zahvaljujući ovim humanim ljudima kupljeni su zamrzivači, frižider sa zamrzivačem, mašina za pranje sudova, blenderi, seckalice za voće i povrće, ketler. Nabavljen je pribor za ishranu dece kao i bočice za hranjenje beba. Od prukupljenih stredstava kupljena su i dva kompjutera sa monitorima i dva štampača, a bilo je i još nekih sitnica.

Nabavku potrebne opreme i ovog puta organizovala je gospođa Mirjana Jovanović, dugogodišnji profesor i bivši direktor Elektrotehničke škole “Nikola Tesla“ u Nišu. U nabavci je pomogla i gospođa Gordana Stojanović Mihajlović.

“Akcije oko pomoći Dečijoj klinici i Kliničkom centru u Nišu imaju posebno značenje jer su uspešno obavljene zbog prijateljstva između Mirjane Jovanović i mene”, ističe Mirjana Petrović. “Naše prijateljstvo traje duže od 50 godina. Iako ja već trideset godina živim u Americi, s vremenom i našim ličnim i nacionalnim iskustvom u teškom periodu 90-ih, naše prijateljstvo je sve dublje, snažnije i značajnije”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com