Ekonomija

Nišlije imale zapaženo učešće na Kopaonik biznis forumu

Inovacioni ekosistem i pametna specijalizacija kao pokretač regionalne konkurentnosti – jedna od tema na Kopaonik biznis forumu

Na Kopaonik biznis forumu (KBF), održan je specijalni događaj koji je privukao pažnju vodećih stručnjaka i inovatora iz regiona – 8. Forum naprednih tehnologija, sa fokusom na „Inovacioni ekosistem i pametna specijalizaciju kao pokretač regionalne konkurentnosti“.

Moderacija događaja poverena je dr Milanu Ranđeloviću, direktoru NTP Niš koji je uspešno vodio dinamičnu diskusiju o ulozi naučno-tehnoloških parkova u regionalnom razvoju.

Oslanjajući se na već postojeće potencijale panelisti su naglasili da ključnu ulogu imaju naučno-tehnološki parkovi koji predstavljaju oslonac regionalnog razvoja, a čiji je jedan od ciljeva i povezivanje potencijala – akademskog sektora, industrije i talentovanih pojedinaca. Njihovom sinergijom kreiraju se aktivnosti, ali i programi parkova koji se na najefikasniji način koriste kao podrška razvoju regionalnih inovacionih startap centara i inkubatora.

Mišljenja i stavove u okviru panela podelili su Stefan Badža iz Kabineta predsednice Vlade RS, Vladimir Radovanović iz Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Vladan Atanasijević iz ComeTrade kompanije, Predrag Nikolić iz Centra za digitalnu transformaciju i Boban Stojanović, ispred Ekonomskog fakulteta u Nišu. Razgovori su bili usmereni na važnost edukacije i sistemskog pristupa izazovima u regionalnom razvoju, te na jačanje saradnje između fakulteta, instituta, i privrede, a jedan od postavljenih ciljeva biće kreiranje pristupačne mreže istraživača i primenljivih rezultata, čime će podstaći razvoj inovativnih rešenja.

Ovaj događaj bio je uvod i najava predstojećeg 8. Foruma naprednih tehnologija, zakazanog za jun ove godine u Naučno-tehnološkom parku Niš.

Kopaonik Biznis Forum 2024 održava se od 3. do 6. marta i ima za centralnu temu „Novi globalni kontekst: Izazovi neizvesne budućnosti“. Događaj privlači preko hiljadu učesnika godišnje, uključujući šefove država, premijere, ministre, visoke predstavnike regulatornih tela, međunarodne finansijske institucije, ugledne akademike, diplomate, poslovne praktičare i medije. Organizovan od strane Saveza ekonomista Srbije, KBF nastoji da promoviše saradnju između relevantnih aktera i da ponudi interaktivnu platformu za razmenu mišljenja i konstruktivnu debatu.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com