Društvo

Nišlije danas glasaju na referendumu, biračka mesta otvorena na vreme u 7 sati

Građani Srbije i Niša danas glasaju na referendumu. Izjašnjavaju se da li su za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije. Promene se odnose na oblast pravosuđa. Pravo glasa u Srbiji ima 6 miliona 610 hiljada 323 građana. U Nišu pravo glasa ima 231 831 birač. Biračka mesta odtvorena su od 7 do 20 sati.

U Nišu su biračka mesta 30 i 31 u MK „Filip Kljajić“ otvorena tačno u 7 stati. Otvaranje biračkog mesta pratila je uobičajena procedura. Provereni su birački spiskovi, propratni materijal koji je stigao. Ubačen kontrolni listić, zapešaćena je kutija u koju će glasači ubacivati listiće sa svojim odgovorom. Na glasačkom mestu 30 je upisano 1436, a na mesti 31 1545 glasača.

U skladu sa epidemiološkim merama obezbeđena su dezinfekciona sredstva i maske za građane koji dolaze da glasaju u slučaju da su zaboravili svoje. Vodiće se računa i o držanju fizičke distance među građanima.
Prvi glasači na ovim mestima glasali su već neki minut posle otvaranja glasačkih mesta, a došli su nešto pre sedam.

„Kada sam došao da glasam ovde je več bilo nekoliko ljudi koji su čekali. Organizacija je dobra, obezbeđeno je sve što je neophodno zbog epidemiološke situacije. Za sada nema problema oko fizičke distance jer nas je malo, ali ne znam kako će biti kada dođe veći broj ljudi“, kazao je Nišlija koji je među prvima došao da glasa.

Gradska izborna komisija, koja je podkomisija Republičke izborne komisije uradila je sve neophodne pripreme za referendum. Na teritoriji koju pokriva grad Niš glasaće se na ukupno 176 biračkih mesta i na biračkom mestu u Kazneno popravnom zavodu Niš.

Ljiljana Berić

„Ukupan broj upisanih birača je 231 831 birač, a od toga imamo zanemarljiv broj vojnika koji će glasati na jednom biračkom mestu u Panteleju. Imamo i dva broja telefona koja smo opredelili za prijavljivanje za glasanje van biračkog mesta.Lica koja glasaju van biračkog mesta na dan glasanja mogu da se prijave do 11 sati.Uglavnom su to lica koja su nemoćna i nisu u stanju da dođu do biračkog mesta“, kaže Ljiljana Berić, predsednica Gradske izborne komisije.

Brojevi telefona su 505 511 i 505 514. Pored toga građani mogu svoj neizlazak na birališta da prijave i predsedniku biračkog odbora.

„Prilikom prijavljivanja za glasanje van biračkog mesta, član biračkog odbora koji prima informaciju postavlja pitanje da li je lice kovid pozitivno, da li ima temperaturu, praktično kakvo mu je zdravstveno stanje. U skLadu sa tim glasanje van biračkog mesta se odvija tako što članovi komisije neće ulazati u prostorije gde živi glasač, glasanje se obavlja na vratima i to preko posrednika. Neko od ukućana će uneti i izneti listić. O tome postoji detaljno uputstvo koje je stiglo zajedno sa ostalim uputstvima budući da se referendum sprovodi u specifičnim uslovima“, kaže Ljialjana Berić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com