Društvo

Nišlije čuvaju uspomenu na zemljotres koji ih prestravio

 U Istorijskom arhivu u Nišu čuva se sećanje na to kako su Nišlije doživele zemljotres koji je 4. marta 1977. godine u 20.23 časova pogodio Rumuniju.

Ostalo je zabeleženo da je epicentar zemljotresa jačine sedam stepeni Rihterove skale bi nedaleko od grada Vrančea, severno od Bukurešta i da je trajao oko jedan minut.

Foto: Istorijski arhiva Niš

U zemljotresu je u Rumuniji stradalo je oko 1.500 ljudi, a u susednoj Bugarskoj još oko 120. Niš je prošao bez većih posledica, žrtava nije bilo dok je povređenih bilo više desetina. Povrede su mahom bile posekotine i uganuća usled paničnog napuštanja višespratnica, a neki su stanove napuštali i kroz prozore pa su se tom prilikom posekli. Prema pisanju niških medija, dužina i jačina potresa izazvala je paniku kod Nišlija koji su bosonogi sa decom u naručju i pohrlili na ulice. Nišlije koje su se zatekle u kafanama i u samoposlugama robnih kuća u strahu su počeli da beže na ulice, a iza njih je ostajala gomila polomljenog stakla i oštećeni inventar. Mnogi su krenuli da beže iz grada automobila zbog čega su se na izlaznim saobraćajnicama i pumpama stvarale gužve, što je dodatno stvaralo paniku.

Mnoge Nišlije, naročito iz visokih zgrada na nekadašnjem Bulevaru Lenjina (sada Bulevaru Nemanjića) provele su noć van grada, kod prijatelja ili u svojim automobilima u parkovima. Za nekoliko minuta, ulice su bile krcate ljudima, a najdramatičnije je bilo na Bulevaru Lenjina gde se za par minuta na ulicama našlo preko 5.000 građana. U mraku, bez struje, posmatrali su zgrade kako se ljuljaju „kao da su od kartona“.

Jedan od građana Niša, Slobodan Ilić opisao je trenutke potresa:

„Gledao sam televiziju kada je sve oko nas počelo da igra. Cveće u saksijama počelo je da skakuće kao da je oživelo. Odmah sam dohvatio decu i istrčao na ulicu“.

Nedugo posle potresa Štab civilne zaštite opštine Niš aktivirao je Štabove civilne zaštite u mesnim zajednicama čiji je zadatak bio da pomognu građanima i spreče paniku. Opštinski štab civilne zaštite je saopštio da je “prijavljeno oštećenje solitera u ulici Braće Tasković, u sobama bolnice za plućne bolesti u Кnez Selu i da je polomljen luster u robnoj kući „Pionir“ u Pobedinoj ulici“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com