Društvo

Nišlije 143 godine sa knjigom. Narodna biblioteka “Stevan Sremac” obeležila veliki jubilej

Narodna biblioteka “Stevan Sremac”, jedna od najstarijih ustanova kulture u Nišu, danas obeležava 143 godine postojanja. Niška biblioteka prva je od javnih biblioteka Južnoj Srbije, a obeležavanju ovog jubileja prisustvovali su predstavnici svih državnih najviših institucija, lokalni pisci, ali i drugi gosti iz ustanova kulture.

Direktorka Sonja Šuković rekla je danas da će biblioteka u narednom periodu osavremeniti rad i podići ga na nivo koji nisu imali, i to na način da knjigu donesu onim ljudima kojima ona nije tako pristupačna. Ruralna područja će dobiti biblioteku u blizini zahvaljujući bibliobusu, za koji je idvojeno 4,6 miliona dinara.

Sonja Šuković, direktor Narodne biblioteke “Stevan Sremac”

“Radi se o projektu “Ko to tamo čita” koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, čiji je cilj da se svima omogući pravo na čitanje. Bibliobus je specijalno vozilo koje će biti opremljeno knjigama i internetom, a osim što će ovaj kombi obilaziti niška ruralna područja, sa njim će ići i glumci koji će čitati poeziju i prozu”, kazala je Šuković.

Branislav Maričić, šef kabineta potpredsednice Vlade i ministarke kulture Maje Gojković istakao je da je budžet Ministarstva kulture u ovoj godini prvi put  prešao zamišljenu cifru od 1 procenat, i dodao da su izdvajanja u kulturi najveća u ovoj godini. Dodaje i da je decentralizacija kulturnog života jedan od prioriteta u radu Ministarstva kulture i informisanja.

Branislav Maričić, šef kabineta potpredsednice Vlade i ministarke kulture Maje Gojković

“Ministarstvo je prepoznalo potrebe Narodne biblioteke i izdvojilo sredstva za kupovinu vozila koje će služiti kao “bibliobus”, što će u velikoj meri doprineti u napretku kulture čitanja u ruralnim krajevima u niškoj regiji i svakako povećati kapacitete Narodne biblioteke u Nišu. To je jedan moderan koncept koji se svuda u svetu pokazao kao bolji od osnivanja stacionarnih biblioteka”, istakao je Maričić.

Obeležavanju jubileja Narodne biblioteke u Nišu prisustvovao je i Dejan Savić, savetnik za kulturu predsednika Republike Srbije. On je rekao da činjenica da je on ovde već dovoljno govori da država Srbija itekako vodi računa o institucijama kulture u gradovima koji itekako znače na kulturnoj mapi Srbije, regiona i ovog dela Evrope.

Dejan Savić, savetnik za kulturu predsednika Republike Srbije

“Od kako sam postao savetnik prošao sam Srbiju uzduž i popreku, a jedna od prvih stanica je Niš i svakako Novi Sad, ne zato što se ja osećam kao pridruženi Nišlija, već zato što Grad Niš sa svojom kulturnom ponudom i kulturnim obavezama i zadacima itekako mnogo daje ukupnoj kulturi Srbije. Jubilej Narodne biblioteke u Nišu je velika stvar za kulturu Srbije. Vi vidite da se mi trudimo da u kulturi napravimo ozbiljne pomake. Niš je ozbiljan veliki regionalni centar i kultura u Nišu je već kultura jednog velikog grada. To se odnosi i na Narodnu biblioteku i na mnoge druge stvari. Da podsetim da za mesec dana ovde imamo premijeru opere Karmen koja objedinjuje tri velike značajne institucije u kulturi, Narodno pozorište, Simfonijski orkestar i Fakultet umetnosti pa je to dovoljan znak da i gradske vlasti slede taj trend invenstiranja i stavljanja kulture u fokus”, naglasio je Savić.

Savetnik predsednika Republike je rekao da je neophodno da se invenstira u kulturu, da kultura ima ozbiljne ifrastrukturne projekte, ali isto bi trebalo da se povede računa o tome da se sredstva koja se u kulturu ulažu da se iskoriste na pravi način. Umetnici uvek imaju dobre ideje samo ih treba podržati, zaključio je Savić.

Prisutne je ispred grada pozdravio predsednik Skupštine grada Niša dr Boban Džunić.

Istorija Narodne biblioteke u Nišu

Grupa profesora je u okviru Gimnazije 1879. godine osnovala biblioteku i čitaonicu, koje su služile i građanima, te se ova godina smatra godinom osnivanja niške Narodne biblioteke.

Dve su značajne ličnosti bitne za dalji život Biblioteke. Niški vladika, Jeronim Jovanović, je 13. maja 1894. godine, testamentom zaveštao svoju kuću s dvorištem, novac i bogatu ličnu biblioteku za osnivanje biblioteke, koja je posle dugog sudskog procesa, svečano otvorena 19. septembra 1904. godine.

Biblioteka je 1906. godine dobila još jednu značajnu donaciju. Nakon iznenadne smrti Stevana Sremca, njegov brat, Jovan Sremac, poklonio je celokupnu piščevu ličnu biblioteku Narodnoj biblioteci.

Od otvaranja do kraja Drugog svetskog rata Biblioteka je bila pod patronatom Gimnazije. Direktor Gimnazije ujedno je bio i staratelj Biblioteke, a kao bibliotekari radili su gimnazijski profesori.

U Prvom svetskom ratu, bugarski okupator odneo je u Sofiju preko 11.000 dragocenih knjiga i bibliotečki inventar, a neznatan broj je posle završetka ovog rata vraćen.

U Drugom svetskom ratu, nemački okupator spalilio je oko 5.000 odabranih naslova, a veliki broj ostalih knjiga se tokom okupacije izgubio. Nakon oslobođenja, obnovljeni fondovi stradali su u velikoj poplavi, 23. juna 1948. godine u kojoj je uništeno preko 2000 knjiga i skoro celokupna periodika.

Nakon višegodišnjeg menjanja lokacija, Narodna biblioteka je 1959. godine pronašla svoje mesto u zgradi nekadašnje opštinske uprave, u ulici Borivoja Gojkovića br. 9.

Danas je Narodna biblioteka «Stevan Sremac» savremena institucija koja raspolaže fondom od preko 250.000 monografskih i preko 950 naslova serijskih publikacija, bogatom Zavičajnom zbirkom, kao i Kabinotom grafike, jedinstvenim u zemlji, sa oko 200 originalnih grafičkih otisaka. Niška biblioteka trenutno ima preko 30.000 korisnika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com