Društvo

Nišlijama nagrade i priznanje za životno delo na 11. Međunarodnom festivalu sportskog filma na Zlatiboru

Nagrade za životno delo i posebno priznanje na 11. Međunarodnom festivalu sportskog filma koji se održava na Zlatboru, dobili su trojica Nišlija, proslavljeni rukometni golman Zoran Tuta Živković, prof. dr Aleksandar Kerković koji je skoro proslavio stoti rođendan i doajen sportskog novinarstva Tomislav Santrač.

Emocije i ponos izazvani sećanjima na trenutke blistavih karijera obeležili su otvaranje 11. festivala sportskog filma na Zlatiboru. Na ulasku u drugu deceniju postojanja nastavljena je tradicija dodele nagrada za životno delo.

Hadži Petar Božović je dobitnik nagrade iz sveta glume, a među upečatljivim ulogama je u seriji „Više od igre“, verovatno najboljoj domaćoj sportskoj seriji. Proslavljeni glumac nije mogao da prisustvuje dodeli, kao ni najstariji dobitnik nagrade za životno delo, Nišlija Aleksandar Kerković, košarkaški trener i profesor sporta koji je nedavno proslavio 100. rođendan.

Profesor dr Aleksandar Kerković rođen je 1922. godine, a i nakon što je ove godine proslavio stoti rođendan nastavio da vredno radi na svojim rukopisima, da svakodnevno šeta i vežba – svakoga dana po dva sata. Tokom svoje dugogodišnje sportske karijere dr Kerković bavio se mnogim sportovima, između ostalog i plivanjem, atletikom, fudbalom i tenisom, ali je košarka bila i ostala njegova najveća ljubav i najznačajnije rezultate ostvario je upravo kao košarkaš i košarkaški trener.

Neverovatan životni put imao je i doktor Ilija Jorga, jedan od utemeljivača karatea na Balkanu. Prvi Evropljanin koji je postao nosilac crnog pojasa 10. dan i osnivač fudokan karatea bio je preplavljen osećanjima i ovako je reagovao na dodelu nagrade za životno delo.

Među dobitnicima  nagrada na 11. Međunarodnom festivalu sportskog filma je i legendarni rukometni trener Zoran Živković, najtrofejniji srpski selektor svih vremena i osvajač olimijskog zlata i kao igrač i kao trener.

Zoran Tuta Živković, rukometni trener; Foto: Niške Vesti

Zoran Tuta Živković rođen u Nišu 1945. godine rođen je poznati srpski i jugoslovenski rukometaš i trener. Osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine. Kao trener je osvojio zlato sa reprezentacijom Jugoslavije na Olimpijskim igrama 1984. i Svetskom prvenstvu 1986., srebro na Svetskom prvenstvu 1982. i bronzu na Evropskom 1996. godine.

Laureat Đorđe Perišić bio je u reprezentaciji Jugoslavije koja je osvojila prvo olimpijsko zlato u vaterpolu i jedan je od najistaknutijih sportskih radnika iz Crne Gore.

Ovogodišnji dobitnik povelje „Nataša Kovačević“ je srpski paraolimpijac Draženko Mitrović, osvajač 24 evropske, svetske i olimpijske medalje.

Specijalne nagrade zaslužila su i dva sportska kolektiva iz opštine Čajetina koju su ostvarili značajan uspeh prošle sezone. Čajetinske odbojkašice stigle su do Druge lige Srbije a priznanje je u ime kluba primio predsednik Dejan Škodrić. Košarkaši Zlatibora osvajači su regionalne Aba 2 lige za prošlu sezonu a priznanje će im biti uručeno u nedelju na ceremoniji zatvaranja festivala.

Specijane priznanja dobili su i proslavljeni glumac Milan Caci Mihailović, u čast njegove maratonske duge stvaralačke karijere i Tomislav Santrač proslavljeni sportski novinar iz Niša koji je decenijama svojim glasom ispunjavao programe Radio Niša i Radio Beograda.

Tomislav Santrač je dugodišnji novinar Radio Niša koji je bio simbol našeg grada i dopisnik Radija Beograd, vreme sporta i razonode.  Zbog njegovog prepoznatljivog glasa, Nišlije su svakog jutra odlazili na posao ispraćeni glasom koji ih je pozdravljao,  pričao im o najnovijim događajima u gradu, nudio informacije od značaja i niške priče.

Tomislav Santrač, novinar; Foto: Niške Vesti

“Otvorilo se medijsko nebo i večeras sve zvezde koje su izašle one su na Zlatiboru. Svaka pripada jednom od Vas, koja je kao dukat zlatna. Drago mi je… za pola veka svog rada bio sam puno vremena sa mnogim sportistima, nikad nije mnogo biti sa njima jer se od njih puno nauči. Mislio sam da sam za svog života dobio baš sve nagrade, ali evo usledila je i ova sa Međunarodnog festivala sportskog filma i ja sam zaista presrećan i počastvovan”, rekao je primajući nagradu legendarni sportski novinar Niša Tomislav Santrač.

Samom otvaranju festivala prisustvovali su Dule Savić, Milovan Rajevac, Vesna Čitaković Đurišić, reprezentativke Srbije u košarci, Ljubivoje Ršumović…

Foto: TO Zlatibor

Članovi žirija su Dušan Cicvara, Arijana Helać Saračević i Oliver Paunović, a najbolji filmovi sa zlatiborskog festivala plasiraće se na najveći svetski festival sportskog filma koji se u novembru održava u Milanu.

Žiri 11. Međunarodnog festivala sportskog filma na ZLatiboru: Foto: Niške Vesti

“Srećan sam što su čak tri velika priznanja došla u Niš. Ovi ljudi su zaslužili nagrade, zadužili Niš i ostavili nama u amanet da negujemo i volimo sport ovde na jugu kako samo mi umemo. Velika su ovo imena ne za Srbiju već za čitav Balkan. Drago mi je da smo im na festivalu sportskog filma odali priznanje za njihov rad i nesebično davanje”, rekao je Oliver Paunović, filmski producent.

Do kraja festivala u Kulturnom centru na Zlatiboru biće prikazano ukupno 43 dokumentarna i igrana filma o sportu koji će se nadmetati za devet nagrada a ulaz za publiku je besplatan.

Organizator je udruženje Međunarodnog sportskog filma Zlatibor pod pokroviteljstvom Opštine Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com