Društvo

Nišlija spasio na desetine životinja, a sada sa svojim psima traga za izgubljenim osobama

Nišlija Nenad Stamenković sa Milicom Stamenković je pre samo nekoliko dana u Batajnici spasio život starijem čoveku koji  je nestao i za kojim je porodica tragala. Pronašao ga je četvrtog dana, u potragu se uključio trećeg dana od njegovog nestanka, zahvaljuju svom psu tragaču Kiri, crnom ruskom terijeru.

Nenad i Milica su za sada jedine osobe u Srbiji koji umaju dresirane pse tragače, a Nenad je obuku za ovu vrstu posla završio u Hrvatskoj. Povremeno odlazi na seminare kod najpoznatijih švajcarskih dresera pasa koje pripremaju isključivo za pronalaženje nestalih osoba. Često van Niša, jer pozivi za potragama stižu sa svih strana. Samo za poslednjih šest meseci imao je pet pretraga. Najsrećniji je kada osobu za kojom traga pronađe živu i zdravu. Osi što rade u Srbiji, često su pozivani i van Srbije. Bili su druga ekipa koja je pozvana prošle godine za pronalaženje osoba za vreme zemljotresa u Albaniji.

‘’Na to koliko nam je vremena potrebno da pronađemo nestalu osobu utiče mnogo toga, počev od vremena koje je prošlo kako je osoba nestala, terena na kome se nalazimo. Poslednji slučaj se desio u Batajnici gde smo tragali za starijom osobom. Porodica nas je pozvala, pošto nisu mogli da ga pronađu sami, tek trećeg dana od njegovog nestanka. Istog dana smo krenuli u potragu sa Kirom. Pronašli smo ga sutradan na potezu prema Novoj pazovi’’- priča Milica.

Za samo jedan dan Nenad i Milica sa Kirom pređu pešice i do 30 kilometara tragajući za nekim.

Kira je nepogrešiva u traganju sa osobom. Trag prati na osnovu mirisa.

‘’Važno je da psu damo da onjuši odeću osobe koju je nosio i koja ne sme da bude oprana kako se ne bi izgubio miris njegovog tela. Dok traje potraga povremeno damo Kiri da ponovo onjuši odeću, jer se osećaj za miris gubi. Tokom potrage ona nam pokaže tačno mesta gde je prošao, gde je zastao, vratio se nazad, skrenuo levo ili desno. U tome je nepogrešiva’’- objašnjavau Milica i Nenad. Posle dva dana traganja deku su pronašli pored jednog kanala gde je on pao iznemogao od hodanja.

Foto: privatna arhiva

‘’Najteže nam je kada osobu za kojom tragamo pronađemo ali ona nije preživela. Tada se osećamo nekako slomljeni. Jesmo ispunili svoj zadatak, ali nismo srećni’’- kažu Milica i Nenad.

Stamenković se  zalaže da se u našoj zemlji psi u mnogo većoj meri uključe u pronalaženje nestalih lica.

“Psi imaju neverovatne sposobnosti, mogu da se obuče za pronalaženje ljudi i u lavinama i u vodi. U Hrvatskoj je pas, specijalno obučen da roni do četiri metra dubine, pronaša leš čoveka koji je nestao pre 12 godina. Pronašao ga je u olupini automobila na dnu reke”, kaže Stamenković. ‘’U Švajcarskoj se koriste u Alpima za pronalaženje skijaša koji su zatrpani lavinom ili su se izgubili’’.

Stamenkovići pse nabavljaju kao štenad ili kako oni kažu bebe. Kira je kod njih došla kada je ima tri meseca.

‘’Psi koje dresiramo za tragače su jako posvećeni tome. Kada smo počeli da radimo sa Kirom ona je tokom vremena pokazivala interesovanje samo za dresuru. Nije sa interesovala za ostale pse, prolazi na ulici pored njih kao da ih nema. Najvažnije je da je pas zainteresovan za rad, da sluša. Ona je najsrećnija kada joj obučemo grudnjak u kome radi. Istog trenutka ulazi u kola, jer zna da krećemo u potragu’’- objašnjava Milica.

Obuka za dresuru pasa traje od šest meseci do godinu dana, a samo polaganje ispita traje tri dana i ne toleriše se ni najmanja greška, odnosno ni najmanji pokret koji nije dozvoljen.

‘’I kada se tavrši dresura nije kraj. Sa psima se trenira tri do četiri puta dnevno. Krijemo se na različitim terenima,  a ona nas traži. Jedna od vežbi je da je ceo dan vozimo u autu. To je važna lekcija za pse jer kada idu u pretragu oni ulaze u auto, odvozimo ih na mesto gde počinje pretraga, ona izlazi i kreće da traga, kada završi vraća se u auto. Nema šetnje, nema maženja, nema druženja sa ljudima ili drugim psima’’- objašnjavaju Milica i Nenad. Ponekad mogu da se vide i u gradu gde Kira prati neki trag. I to je vežba jer  ništa ne sme da joj skrene pažnju sat raga, ni ljudi, niti drugi psi koje su vlasnici izveli u šetnju.

Foto: privatna arhiva

Zajedno sa Kirom tragaju i Milica i Nenad. Kada se krene u potragu oni nose specijalna odela, ali i ranac koji je ponekad teži od njih. Tu je oprema za njih i za psa, odeća, voda, hrana.

Osim što se bavi obukom spasilačkih pasa, Stamenković uspešno radi i socijalizaciju i resocijalizaciju pasa, ali mu se za to obraćaju za sada samo vlasnici pasa iz inostranstva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Jedan komentar

  1. Moze li neko da mi da instagram ili bilo kakvu informaciju jer zelim da pitam Nenada i Milicu za pomoc?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com